Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Ook goede resultaten C2000 op het water

27-10-2004

Persbericht Dordtse Reddingsbrigade

DORDRECHT 27/10 - Het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 wordt door hulpverleners druk getest. Dit gebeurt echter niet alleen 'op het droge'. Donderdagavond 14 oktober zijn, in samenwerking met de Dordtse Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat, twaalf testers op pad gegaan om alle waterwegen in het verzorgingsgebied van de regio Zuid-Holland Zuid te testen op de zogenaamde buitenhuisdekking van C2000.

De uitkomsten van de testen op het water zijn bemoedigend. W. Glaser, deelprojectleider Testen en Oefenen is positief. 'Wanneer C2000 straks operationeel is, moet het overal goed werken. Een goede verbinding kan echt van levensbelang zijn. Daarom zijn we blij dat we in een goede samenwerking met de Dordtse Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat ook op het water konden testen'. De uitkomsten van de testen worden de komende periode verwerkt en meegenomen in de uitkomst van het totale testtraject.

Goed gevoel
Ook de Reddingsbrigade was tevreden met de testen van C2000. 'Wij zijn die donderdagavond met drie snelle reddingsvaartuigen de regio in gegaan', gaf Robert Herks, nautisch coördinator bij de Dordtse Reddingsbrigade aan. 'We hebben echt alle grote vaarwegen gehad, en hebben er een goed gevoel bij. We hebben zelfs speciaal een vaartuig het gebied in en rondom de Brabantse Biesbosch laten varen, omdat daar in het verleden de grootste problemen lagen met de analoge apparatuur'.
Ook eerder die week heeft de Reddingsbrigade al kunnen testen met C2000. 'Tijdens een samenwerkingsoefening met de Brandweer Dordrecht en GGD op de Nieuwe Merwede hoorde ik ook al zeer positieve geluiden van onze bemanningsleden'.

Samenwerking
Naast de Dordtse Reddingsbrigade was ook Rijkswaterstaat betrokken bij de oefening. Rijkswaterstaat (RWS) heeft de dagelijkse zorg voor vier kerntaken: Nederland beschermen tegen overstroming, zorgen voor schoon en voldoende water voor alle gebruikers, het aanleggen, beheren en onderhouden van de rijkswegen en rijksvaarwegen, zorgen voor vlotte en veilige doorstroming van het verkeer.
'De Directie Zuid Holland van Rijkswaterstaat beheert o.a. een zeer belangrijk deel van de rijkshoofdvaarwegennet van Nederland', vertelt Olaf Arnold, nautisch coördinator van Rijkswaterstaat. 'Het vaarwegennet is belangrijk voor de waterafvoer en het drukke scheepvaartverkeer van beroeps- en recreatievaart.'
Om deze functies in stand te houden is een actieve samenwerking met de andere beheerders en andere overheidsinstanties noodzakelijk. De samenwerking wordt fysiek vormgegeven vanuit  de Regionale Verkeerspost Dordrecht. Niet voor niets heeft Rijkswaterstaat, directie Zuid-Holland hiervoor de Regionale Verkeerscentrale Dordrecht (RVC), onderdeel van de afdeling scheepvaartzaken, aangewezen als centraal meldpunt. De RVC  is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. De RVC treed op als coördinatiepunt bij ongevallen, calamiteiten, waterverontreinigingen en ijsbestrijding. De RVC heeft een continue bezetting, veel kennis van het beheersgebied en onderhoudt directe contacten met verschillende instanties, zoals:
  • KLPD te Water, Zeehavenpolitie en Havendiensten
  • Regionale brandweer- en politieorganisaties
  • Dokters- en ambulancediensten
  • Drinkwater- en energiebedrijven
  • De Verkeersposten in Nederland
  • Het berichtencentrum van het RIZA
Daarnaast wordt de Regionale Verkeerspost Dordrecht, 7 dagen per week,  24 uur per dag ondersteund door snelle patrouillevaartuigen, zodat bij incidenten en calamiteiten Rijkswaterstaat altijd zeer snel ter plaatste aanwezig is. De rol van Rijkswaterstaat zal, na het verstrekken van noodzakelijke eerste hulp, zich richten op de vlotte, veilige en milieuverantwoorde afhandeling van de scheepvaart. Dus zowel dat van direct betrokken schepen als het overige scheepvaart. Dit gebeurt o.a. in samenwerking met de overige hulpdiensten.

Perfecte afstemming
Het mag duidelijk zijn, dat het juist daarom van belang is, dat alle betrokken partijen beschikken over communicatiemiddelen die perfect op elkaar zijn afgestemd.
Daarom heeft de afdeling scheepvaartzaken graag haar medewerking verleend aan de testen van het communicatie systeem voor hulpdiensten C2000. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat DZH contact gelegd met de regionale Projectorganisatie C2000 van Zuid Holland Zuid om verdere afspraken te maken.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.