Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Zusterschip Voyager had zelfde storing na 'golfinslag'

15-02-2005

BBC, Spiegel Online, Lloyd's List
TOULON 22/2 update - Lloyd's List meldt dat het cruiseschip Explorer twee weken eerder ook getroffen werd door een 50 ft hoge golf en net als het zusterschip Voyager, dat 14 februari in de problemen kwam tijdens zware storm bij Mallorca, geen stroom meer had op de navigatiesystemen. Er wordt een onderzoek ingesteld. Spaanse passagiers van het cruiseschip Voyager hebben intussen aangekondigd de kapitein voor de rechter te zullen dagen.

Zie ook:
De Voyager, met 480 voornamelijk Spaanse passagiers en 296 bemanningsleden aan boord, is maandag 14 februari rond 08:00 GMT tijdens zware storm bij Mallorca op de Middellandse Zee in moeilijkheden geraakt. Het schip kreeg een motorstoring onderweg van Tunis naar Barcelona en zond een SOS-signaal uit, dat werd opgevangen door de Britse gastanker Gimmi. Aan het begin van de middag meldde de nieuwssite BBC dat de Voyager op eigen kracht de reis naar Sardinië kon vervolgen.

Bij windkracht 11 met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur ontstonden in het gebied golven tot 14 meter hoog. Een reuzengolf zou de brug hebben geraakt, waardoor navigatiesystemen werden uitgeschakeld. Een aantal opvarenden raakte licht gewond. Een schip van de Franse marine heeft direct koers gezet naar de Voyager, evenals een Spaanse en een Franse sleepboot. Een reddingsactie met boten en vliegtuigen vanuit Frankrijk kon worden afgeblazen.

27-28 Knopen
Zowel de Explorer als de Voyager werden oorspronkelijk voor Royal Olympia Cruises door de werf Blohm+Voss in Hamburg voor een kruissnelheid van 27-28 knopen. Een woordvoerster van Blohm+Voss vond het volgens Lloyd's List nog te vroeg voor commentaar. Reder V.Ships zei dat voor het onderzoek naar de Voyager zeker gekeken wordt naar rapporten van de Explorer. De krant stelt vraagtekens bij het ontwerp en de positionering van de brug op beide schepen: '
Ships designed with a bridge close to the bow and with insufficient height to avoid heavy green water have shown themselves to be particularly vulnerable to wheelhouse window damage. There have been several notable instances of passengerships being affected in this way.'
De Voyager (v/h Olympic Voyager) is in 2000 gebouwd en eigendom van Horizon Navigation. Het cruiseschip vaart onder Bahamese vlag voor Iberojet.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.