Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Tanker overvaart zeiljacht op het IJ

02-05-2005

AMSTERDAM 2/5 ANP, Nieuws.nl - Op het IJ in Amsterdam heeft een tanker zondagmiddag een zeilboot overvaren. Het Korps Landelijke Politiediensten meldde dat de vier opvarenden van de zeilboot op tijd van boord konden springen en door andere schippers uit het water werden gered.

De schipper van de zeilboot kwam bij de IJ-toren stil te liggen voor de kop van de tanker. Hij zag, samen met zijn vrouw en twee dochters, geen andere mogelijkheid dan van boord te springen. Het zeiljacht werd overvaren en geheel vernield.

Strenger optreden
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam en de waterpolitie gaan deze zomer opnieuw strenger optreden tegen pleziervaartuigen die onvoldoende rechts varen op het IJ en het Noordzeekanaal. 'Het blijkt dat schippers van kleine pleziervaartuigen niet doorhebben war voor klein stipje ze zijn op het water', zei woordvoerder Nieske Dekker van het Gemeentelijk Havenbedrijf maandag tegen persbureau Novum.

In het binnenvaartreglement is bepaald dat al het scheepvaartverkeer, ook de pleziervaart, rechts moet houden. Volgens Dekker houden vooral pleziervaarders onvoldoende rechts. Het gevaar bestaat dan dat de bootjes in het vaarwater komen van binnenvaartschepen. Die schepen zijn door hun afmeting beperkt in hun wendbaarheid.

Dekker benadrukt dat de strengere controles ook zonder dit ongeval zouden plaatsvinden.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.