Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Peijs onderzoekt hogere doorvaart brug over Ramsdiep

29-06-2005

DEN HAAG 29/6 persbericht CDA - In het debat met de Tweede Kamer over de verbetering van de N50 tussen Ramspol en Ens heeft minister Peijs toegezegd dat zij de mogelijkheden voor een hoge brug over het Ramsdiep gaat onderzoeken. Eerder wilde de minister niet verder gaan dan een vrije doorvaarthoogte van 7 meter. Regionale overheden en het bedrijfsleven vrezen echter dat hierdoor in de toekomst door de vele brugopeningen en de toenemende verkeersintensiteit op de N50 een knelpunt ontstaat.

CDA-Kamerlid Van Hijum bepleitte bij de minister een onderzoek naar een doorvaarthoogte van 10 of 13 meter. De minister zegde toe deze opties te zullen uitwerken ten behoeve van het Ontwerp Tracébesluit (OTB), maar waarschuwde op voorhand voor mogelijke extra kosten van € 10-20 mln.

Ook zegde de minister toe in beeld te brengen welke extra kosten een verbreding tot een 2x2 auto(snel-)weg met zich mee zou brengen. Het CDA is van mening dat de N50 op termijn moet worden uitgebouwd tot een A50 als 2x2 auto(snel-)weg, op het hele traject van Kampen tot Emmeloord. Dit betekent dat de verbetering tussen Rampsol en Ens ‘toekomstvast’ moet worden aangelegd, dus eenvoudig te verbreden moet zijn van 2x1 naar 2x2.

Containervervoer
Het Ramsdiep wordt in toenemende mate gebruikt voor containervervoer van en naar Meppel. De hoogte van de brug moet tenminste drielaags-containervaart mogelijk maken, vindt het CDA. Daarnaast is de vaarweg een onderdeel van de staandemastroute vanuit het IJsselmeer naar het Noordoosten. Zowel de beroeps- als de recreatievaart hebben dus belang bij een goede doorvaarthoogte. Bovendien zal de verkeershinder op de N50 fors toenemen als de brug vaak geopend moet worden. Het CDA wil dat de minister nu al rekening houdt met de toenemende verkeersdrukte op de N50.
 
Ook moet de minister van het CDA rekening houden met een toekomstige uitbreiding van de N50 tot een 2x2 auto(snel-)weg. Niet duidelijk is of de geplande brug over het Ramsdiep deze uitbreiding kan verwerken, of dat later een nieuwe (tweede) brug zal moeten worden gerealiseerd.
 
Overigens is het CDA wel zeer te spreken over het feit dat verkeersminister Peijs extra geld (€ 70 mln) heeft uitgetrokken om de verbetering van de N50 tussen Ramspol en Ens te realiseren. De weg zal hetzelfde profiel krijgen (2x1, 100 km/u) als het traject Ens-Emmeloord.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.