Agenda RSS

De RSS feed kan niet gelezen worden.

Meer bijeenkomsten »

Peiling

De nieuwe VAART!website...

Nu online

0 Vaartleden 34 Gasten

Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Grootse hulde 'Ocean Fours' in Rotterdam

06-08-2005

ROTTERDAM 6/8 - Terug op de thuisbasis wachtte de Ocean Fours zaterdagmiddag een groots onthaal. Maarten Staarink, Gijs Groeneveld, Robert Hoeve en Jaap Koomen hebben niet het oceaanroeirecord verbeterd, maar wel een prestatie van formaat geleverd. In de Rotterdamse Veerhaven werden ze officieel verwelkomd door burgemeester Ivo Opstelten, staatssecretaris Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat, VOPAK-directeur Carel van den Driest en voorzitter Carel van Lynden van Sociëteit De Maas.

Foto's © Roger van der Kraan

Vaste grond. © Roger van der Kraan

Laatste eindje. © Roger van der Kraan

Vóór de huldiging moest er eerst nog geroeid worden, van Maassluis naar de Veerhaven in Rotterdam.
Ontvangst. © Roger van der Kraan

De stad wacht. © Roger van der Kraan

Vuurpijlen. © Roger van der Kraan

Enthousiasme. © Roger van der Kraan

Hartelijk weerzien. © Roger van der Kraan

Triomf. © Roger van der Kraan

De Vopak Victorie viel vrijdagmiddag al Maassluis binnen. De oceaanroeiers waren moe, captain Maarten Staarink moest met een elleboogontsteking behandeld worden in het ziekenhuis, en ze wilden met windkracht 7 op zee niet langer buiten blijven. Voor de lens van fotograaf Roger van der Kraan toastten ze alvast op een behouden thuiskomst.

Aankomst. Foto © Roger van der Kraan

Haven in zicht. Foto © Roger van der Kraan

Toast. Foto © Roger van der Kraan
De roeiers deden exact 60 dagen, 16 uur en 19 minuten over de 6350 kilometers (3500 mijl) Atlantische Oceaan tussen New York Manhattan en de Britse Scilly Eilanden. Op 27 juli passeerden ze de finishlijn, om daarna nog door te roeien naar Rotterdam. Ze zijn de eerste Nederlanders die roeiend de oceaan overstaken.

In 1896 vestigden Frank Samuelson en George Harbo, twee van oorsprong Noorse vissers van New Jersey, het record in 55 dagen. Na 34 pogingen en (inclusief de prestatie van de Ocean Four) 13 succesvolle oversteken, is het 109 jaar oude record nog steeds ongebroken. De Vopak Victory, waarin de Nederlandse roeiers hun aanval op het record uitvoerden,  is 11,10 meter lang en 1,80 meter breed met drie roeiposities en cabines voor en achter. De boot wordt verkocht; de opbrengst gaat naar het Nederlandse Kankerfonds.

Zie ook:

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.