Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Groot, groter, grootst voor Vereniging 'De Binnenvaart'

26-03-2006

ROTTERDAM 25/3 - Vereniging 'De Binnenvaart' is in 2005 gegroeid met 118 naar 3076 leden. Inmiddels staat de ledenteller op 3100. Zoveel waren er zaterdag niet op de jaarvergadering. De ruim 300 aanwezigen, de meesten 'hoogblond of kalend', vonden gemakkelijk een plaats aan tafel op één van de vele 'tussendekken' in de Maaszaal van het nieuwe Scheepvaart en Transport College.

Ver. De BinnenvaartIn zijn toespraak aan het begin van de vergadering bracht voorzitter Jos Hubens in het bijzonder hulde aan de mensen die zich hebben bezig gehouden met de verhuizing van de Merwehal naar de Rene Siegfried. 'Deze zware arbeid is uitgevoerd door veelal hoogblonde of kalende mensen, waar ik grote bewondering voor heb'. Veel aandacht ging het afgelopen jaar uit naar de voltooiing van het Binnenvaartcentrum bij de voormalige werf De Biesbosch. Er is vergunning voor een tijdelijke ligplaats in de Dordtse Leuvehaven, maar de duwboot Rene Siegfried ligt nog goed aan het Wantij.

Binnenvaartmuseum
Benedendeks, in de vroegere machinekamer, is onder leiding van Chris Slagter het eerste Nederlandse binnenvaartmuseum ingericht. Het museum is volop in ontwikkeling, de collectie (geschonken of in bruikleen) groeit nog steeds. Momenteel is er een expositie over de vaart door België en Noord-Frankrijk, volgend jaar over 50 jaar duwvaart in Europa. Het museum is vooralsnog alleen op donderdag (de verenigingsdag) open.

Op het hoofddek aan de achterzijde, het vroegere bemanningsverblijf, is het documentatiecentrum ingerciht. Naast de door leden geschonken boeken, films en video's, zijn ook het tekeningenarchief van scheepswerf 'De Biesbosch' en een groot deel van het archief van het Koninklijk Onderwijsfonds voor de Scheepvaart opgenomen in de verzameling. Met de gemeente Dordrecht worden nog steeds onderhandelingen gevoerd, om dit documentatiecentrum onder te brengen in de voormalige loods van de scheepswerf.

De Binnenvaartschepen
Op de website www.debinnenvaart.nl is het aantal schepen in de databank 'De Binnenvaartschepen' het afgelopen jaar van 1000 tot ruim 4000 vergroot, vooral dankzij de inzet van Teun de Wit (scheepsgegevens) en Jan van Doremalen (foto's). De site trekt meer dan 300 unieke bezoekers per dag. Databank-ontwikkelaar Jeroen Schulten liet op een groot scherm zien welke zoekmogelijkheden er allemaal zijn met veel selectiemogelijkheden (alfabet, bouwjaar, rederij etc.), dat er van elk schip niet alleen actuele maar ook historische gegevens te vinden zijn met soms meerdere foto's per schip, dat er ook gesloopte schepen in de databank zijn opgenomen, en dat inmiddels ook een uitgebreide collectie rederijvlaggen aan de databank gekoppeld is.

Het bestuur van Vereniging 'De Binnenvaart' is zaterdag uitgebreid met Linda Berends. Jos Hubens werd, na 16 jaar bestuurslidmaatschap waarvan 10 jaar als voorzitter, met algemene stemmen herkozen als voorzitter voor een periode van opnieuw 3 jaar.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.