Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Peijs wordt Europees coördinator vaarwegen

18-04-2007

BRUSSEL / MIDDELBURG 18/4 - Karla Peijs, Commissaris der Koningin in Zeeland en oud-minister van Verkeer en Waterstaat, wordt Europees coördinator voor internationale TEN-T vaarwegprojecten. Zij maakte dat zelf bekend in een overzicht van nevenfuncties die ze bekleedt.

Zie ook:

De Europese Commissie heeft deze functie gecreëerd om in Europa meer vaart te maken met het opheffen van vaarwegknelpunten, zoals de aanleg van het nieuwe kanaal Seine-Nord, de verbetering van de bevaarbaarheid van de Donau, de Elbe, de Maas en de Rijn.
Koninklijke Schuttevaer is blij dat deze prestigieuze functie bij een prominente Nederlander terecht komt.

In juli 2005 werden zes vooraanstaande personen benoemd om de vorderingen te evalueren die zijn geboekt bij bepaalde TEN-T-projecten. September vorig jaar hebben ze voor het eerst gerapporteerd en aanbevelingen geformuleerd om deze prioritaire projecten doelmatig te kunnen uitvoeren.

De benoeming van de coördinator voor vaarwegprojecten zat al ruim een jaar in de pen. Een jaar geleden zei Europees Commissaris Barrot dat een coördinator nog niet was benoemd. In reactie op vragen, die destijds werden gesteld door CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool, verklaarde de Commissie expliciet dat het niet de bedoeling was het totale budget van de trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T) alleen te besteden aan spoorprojecten of aan projecten waarvoor toen al Europese coördinatoren waren benoemd. Dat beeld dreigde te ontstaan doordat er minder Europees geld beschikbaar is voor de TEN-projecten.

Coördinator waterwegen
Alle projecten van gemeenschappelijk belang - ongeacht de vervoersmodaliteit - komen in aanmerking voor TEN-T-geld. Wortmann vond het antwoord van de Europees Commissaris van Transport een stap in de goede richting, maar benadrukte dat ze daar nog geen genoegen mee nam. De Commissie moest als de wiedeweerga een coördinator voor waterwegen benoemen, net zoals dat in 2005 al gebeurde voor andere TEN-projecten.

Naast haar werk als CdK in Zeeland is Peijs voorzitter van de stuurgroep innovatie infrastructuur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, voorzitter van de Commissie Tunnelveiligheid, commissaris bij Aegon en lid van de raad van van toezicht van de Technische Universiteit Delft. Daarnaast is ze voorzitter van de commissie die een nieuwe CDA-voorzitter zoekt. Binnenkort wordt ze coördinator binnenvaart voor de Europese Unie. Voor het werk bij Aegon, Tunnelveiligheid en TU Delft wordt ze betaald.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.