Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Werkstraf voor schipper die jacht overvoer

24-11-2006

ARNHEM 24/11 RTV Rijnmond - Een 61-jarige binnenschipper uit Gorinchem is veroordeeld tot 200 uur werkstraf. Volgens de rechtbank in Arnhem is hij schuldig aan de dood van twee Duitsers. Die verdronken half april in het Maas-Waalkanaal bij Heumen, nadat de schipper hun jacht had overvaren. De schipper had 4 of 5 minuten vóór de aanvaring het jacht kunnen zien. Ook was hij ter plaatse goed bekend. De werkstraf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Zie ook:


Watersportverbond wil na ongeval camera's voor 'dode hoek'

HEUMEN 20/4 - Het Watersportverbond wil dat de minister van Verkeer en Waterstaat onderzoekt wat er gedaan kan worden aan de ‘dode hoek’ van lege binnenvaartschepen. Dit naar aanleiding van het overvaren van een Duits plezierjacht woensdagavond door het lege mts Jambo in het Maas-Waalkanaal bij Heumen. De beide opvarenden van het jacht kwamen daarbij om het leven. De schipper had het jacht niet opgemerkt, twee andere schippers riepen over de marifoon dat het fout ging.

Lege binnenvaartschepen, maar ook binnenvaartschepen met een hoge deklast hebben soms een ‘dode hoek’ van enige honderden meters. Dit is de afstand voor de boeg van het schip die de schipper vanuit zijn stuurhut niet kan overzien. Wettelijk mag deze afstand voor geladen schepen 350 meter en voor ongeladen schepen 250 meter zijn. Voor het uitzicht schuin vooruit of opzij van het binnenschip gelden geen regels.

Naar aanleiding van soortgelijke ongevallen als het ongeval van gisteren, drong de Raad voor de Transportveiligheid in 2003 al aan om binnenvaartschepen te verplichten camera’s op de boeg te installeren. Met behulp van de camera’s wordt het vaarwater rondom het schip beter zichtbaar voor de beroepsschipper. Het Watersportverbond vraagt de minister nu dat advies versneld uit te voeren.

Boot net gekocht
Het ongeluk gebeurde rond 18.00 uur. Direct zijn twee duikteams van de brandweer in Nijmegen gaan zoeken naar eventuele slachtoffers. Aanvankelijk was niet duidelijk hoeveel opvarenden het jacht had. Beide slachtoffers zijn mannen, 60 en 64 jaar oud uit Zehdenick bij Berlijn. De twee hadden de boot dinsdag in Roermond gekocht en wilden deze woensdag naar Duitsland varen.

De waterpolitie heeft aan boord van het binnenvaartschip met de bemanning gesproken. De schipper (61) heeft een blaastest ondergaan, waaruit bleek dat geen alcohol in het spel was. Ook zijn twee getuigen gehoord die in de buurt voeren. De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk.

Het scheepvaartverkeer is vannacht om 03.00 uur weer vrijgegeven, toen duidelijk was dat er geen andere slachtoffers waren. Donderdag werd technisch onderzoek gedaan naar het ongeval. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in.

Het ongeval onderstreept volgens het Watersportverbond nog eens dat ook de watersporter goede uitkijk moet houden en vooral regelmatig achterom moet kijken. 'Het gevaar op het water komt, anders dan op de weg, veelal van achteren. Met het stimuleren van vaaropleidingen en door voorlichtingscampagnes (“Varen doe je samen”) wijst het Watersportverbond, in samenwerking met de Koninklijke Schuttevaer en Rijkswaterstaat, daar regelmatig op.'

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.