Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

GPS-BTS bergen gezonken Guan uit Hollandsch Diep

24-05-2006

STRIJENSAS 24/5 - GPS Marine Services BV uit Sliedrecht en Bergings- en Transportbedrijf BTS uit Schiedam hebben woensdag 24 mei gezamenlijk, als bergingscombinatie GPS-BTS, het op 9 mei gezonken binnenvaartschip Guan geborgen. De waterpolitie heeft zondagmiddag 14 mei het lichaam van een dinsdag overboord geslagen schipper Gustaaf Bulens geborgen. Een watersporter trof het stoffelijk overschot van de 60-jarige Belg aan in het Hollandsch Diep ter hoogte van Strijensas en waarschuwde de politie. De oorzaak van de aanvaring is nog altijd onduidelijk.

Zie ook:

De 646 ton metende kempenaar van 51 meter werd van achteren aangevaren door een duwstel ter hoogte van Strijensas in de Hoeksche Waard. Een matroos zag van enige afstand hoe het schip uit z'n roer liep en voor de kop van het duwstel terecht kwam. Het stoffelijk overschot van de 60-jarige Belgische schipper werd pas zondag gevonden. Zijn vrouw werd door de matroos van de duwboot uit het water gehaald en is naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam overgebracht.

Het schip lag op 9,5 meter diepte en maakte volgens de bergers zo’n 30 graden slagzij. Eerst werd de lading, 575 ton koper, geborgen. Dat heeft zo'n 8 dagen geduurd. De drijvende bokken GPS Ajax van GPS en de Amsterdam van BTS kwamen dinsdag 23 mei op locatie aan en zijn begonnen met het schuren van de bergingsstroppen onder het schip. Een dag later is om 10:00 begonnen met het omhoog takelen van het schip. Het was binnen een uur aan de oppervlakte, waarna het werd leeggepompt. Het wrak wordt afgevoerd naar een scheepssloperij.

Bergingsfoto's © GPS Marine Services

Foto © GPS Marine ServicesFoto © GPS Marine ServicesFoto © GPS Marine ServicesFoto © GPS Marine Services

Zoekacties zonder resultaat
Na het ongeluk zijn waterpolitie en Rijkswaterstaat tot half negen 's avonds met vijf boten en een helikopter op zoek geweest naar de vermiste man. Duikers van de reddingsbrigade Dordrecht waren snel ter plaatse, ook zijn duikers van de brandweerkorpsen Dordrecht en Zwijndrecht en van Smit Tak ingezet. De beide volgende dagen werd de zoektocht voortgezet, maar ook nu weer zonder resultaat. Er is in en rondom het wrak gezocht, onder andere met sonar- en dregapparatuur. Ter plaatse bewegen ook getijden het water. Dat maakte het zoeken ingewikkeld.
De waterpolitie besloot donderdagavond niet meer actief te gaan zoeken naar de vermiste binnenvaartschipper. Wel hield de dienst een extra oogje in het zeil en ook keken helikopters van de Luchtvaartpolitie uit naar het lichaam.

Op het tweebaksduwstel, geladen met kolen, is niemand gewond geraakt; het heeft weinig schade. De 24-jarige schipper uit Zaamslag (Zeeuws Vlaanderen), zijn partner en de matroos van de duwboot Phoenix zijn door de politie gehoord. De KLPD handelt het incident verder af en onderzoekt de toedracht van de aanvaring. De oorzaak is nog onduidelijk.

Het Hollandsch Diep is op de plek van het ongeval driehonderd meter breed. De scheepvaart is niet stilgelegd; wel gold er een snelheidsbeperking, omdat het gezonken schip midden in de vaarweg lag.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.