Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Vermiste opvarenden van gekapseisd beunschip Romi na een week gevonden

23-05-2006

ANTWERPEN 23/5 - In Antwerpen is ter hoogte van het Steenplein dinsdagochtend 16 mei het beunschip Romi gekapseisd op de Schelde. De schipper kon zich redden, twee andere opvarenden kwamen om het leven en zijn na een week teruggevonden. De drijvende bok Brabo heeft het schip boven water gehesen.Het onderzoek naar de oorzaken van het ongeval is in handen van de Scheepvaartpolitie en van de Nautische Commissie bij de rechtbank van koophandel.

Zie ook

'Gezien de zwaarte van het ongeluk houden alle partijen de kiezen op elkaar', bericht Weekblad Schuttevaer. 'In het onderzoek staan de beladingsgraad en de trim van het schip centraal. Het werd gebouwd als zandschip en heeft volgens de meetbrief een laadvermogen van 744 ton. Ook worden vraagtekens gezet bij de constructie en bij de vereiste afmetingen van het vrijboord en de uitwatering.'

Het schip, in Genk geladen met metaalslakken voor Baasrode, voer 's ochtends kwart voor zes zonder luiken ter hoogte van boei 114 voor het Sint-Anna Strand toen het plotseling water te maken en kapseisde. Dat gebeurde na het uitvaren van de Royersluis, en het passeren van de zandzuiger Antigoon van Dredging International en die meer golfslag veroorzaakte dan de Romi op dat moment kon hebben. Het schip sloeg om en de kiel stak boven het wateroppervlak. Twee sleepboten hebben het tegen de kade kunnen duwen. Duikers van de brandweer hebben meteen het hele schip doorzocht maar vond de twee vermiste opvarenden niet. Het lichaam van de 42-jarige vrouw van de schipper is dinsdag 23 mei in Hoboken gevonden, dat van haar 40-jarige broer een dag eerder. De 46-jarige schipper, die ongedeerd was, zijn kinderen en hun familieleden werden opgevangen door slachtofferhulp. Het gezin is afkomstig uit het Gentse.

Brabo
'We hebben de Brabo, onze grootste hijskraan, meteen overgebracht', zegt havenkapitein Koen De Vriese van het Antwerps Havenbedrijf. 'De Brabo kan 800 ton lichten. We zullen het schip uit het water trekken en het dan nog eens helemaal controleren. Als de twee mensen niet aan boord zijn, zullen we de boot naar het Deurganckdok slepen.'

De lading van het schip kwam volledig in de Schelde terecht, maar de metaalslakken vormen geen gevaar voor het scheepvaartverkeer. Medewerkers van de dienst 'Maritieme Toegang' zijn met een peilboot de exacte plaats van de lading aan het bepalen om de metaalslakken eventueel later te bergen.Het scheepvaartverkeer was gestremd tussen 6 uur en 7.45 uur. Schepen werden langs de linkeroever geleid.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.