Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Aankoop uniek schilderij van 17e-eeuwse scheepswerf door Maritiem Museum Rotterdam

17-05-2006

ROTTERDAM 17/5 persbericht Maritiem Museum - Onlangs kocht het Maritiem Museum Rotterdam een schilderij van de maritieme schilder Adam Willaerts (1577-1664) getiteld 'De scheepswerf'. Als schilder van zee- en strandgezichten behoort hij tot de vroegst bekende maritieme schilders ter wereld. Hij maakte beeldende schilderijen, die vaak een verhaal vertellen; zo ook bij dit pas aangekochte stuk. Voor zover bekend is dit het enige schilderij waar een een bedrijvige scheepswerf op is afgebeeld.

Willaerts' scheepswerfVaak volgde Willaerts de traditionele indeling van achtergrond, middenstuk en voorgrond. Ook 'De scheepswerf' kent deze driedeling; op de achtergrond ligt een schip-in-aanbouw, waarschijnlijk een boeier voor de kustvaart. Op de spiegel van het schip is een jong boompje aangebracht ten teken dat het hoogste punt van de bouw is bereikt. Tientallen mannen zijn op het schip bezig; er wordt driftig geschuurd, getimmerd en geschaafd.

Veel te zien
In het middenstuk is er eveneens veel bedrijvigheid te zien: een vrouw draagt een mand op haar rug, wellicht voor het opruimen van houtspaanders. Voor de schuur zagen twee mannen een balk door met een trekzaag, twee andere mannen hakken hout met een bijl. Op het werfterrein liggen allerlei attributen die typerend zijn voor de 17de-eeuwse scheepsbouw. Geheel op de voorgrond staan enkele rijk geklede mannen, mogelijk de werf- of scheepseigenaren. Een armoedige bedelaar schiet hen direct aan om een aalmoes te vragen.

Terug in Rotterdam
Dit prachtige schilderij is de afgelopen jaren enkele malen op de TEFAF in Maastricht te zien geweest. In 1996 maakte het werk deel uit van de tentoonstelling 'Lof der Zeevaart' in het Museum Boijmans van Beuningen. Het Maritiem Museum heeft het werk aangekocht via de Londense kunsthandelaar Rafael Valls. Nu komt het dus permanent terug in Rotterdam.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.