Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

De marktmacht van het getal

31-01-2007

Marktdenken in de binnenvaart valt niet mee. Dat de gasolieprijs stijgt, zelfs verdubbelt als Bush weer ergens politieagent van de wereld speelt, wordt bij het bunkeren lijdzaam aanvaard. Dat we met z'n allen de marktprijs van gasolie betalen, wil nog niet zeggen dat varende ondernemers het voorbeeld volgen en in een krappe markt met de vracht royaal afstand nemen van de eigen kostprijs. We leren slecht van het marktdenken van anderen. Dan liever lange vaardagen maken om het tekort aan vergoeding te compenseren, òf investeren in verdere kostprijsverlaging.

In het VAART!Forum wordt wekenlang druk gediscussieerd over kostprijs versus marktprijs. Sommigen zien een wettelijke regeling, die het varen beneden de kostprijs verbiedt, als ideaal. Het andere uiterste is iemand die puur wil afgaan op de marktprijs omdat 'de' kostprijs niet bestaat en voor iedereen anders is. De waarheid ligt als altijd in het midden. Wie structureel onder z'n eigen kostprijs vaart of de marktprijs niet volgt, doet niet alleen zichzelf tekort maar bederft het ook voor anderen in de markt.

VAART!Vrachtindicator wint in de vrije markt aan betekenis. Met de vrachtmeldingen van nu al meer dan 630 deelnemers kom je net als de Belgische VBR tot de conclusie dat varende ondernemers niet langer door bevrachters op het verkeerde been worden gezet. En dat de omslag in de markt van 2006 goeddeels te danken is aan nieuwe communicatietechnieken, de marktmacht van het getal.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.