Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Lichtschip Texel verhaald naar definitieve ligplaats

03-08-2006

DEN HELDER 3/8 persbericht Stichting Nautische Monumenten - Na de afgelopen jaren te hebben rondgezworven in de wateren van de Oude Rijkswerf Willemsoord, heeft het lichtschip Texel nu een definitieve ligplaats in Museumhaven Willemsoord gekregen. Het schip fungeert daar als een echte blikvanger voor een ieder die over de Binnenhaven en Zuidstraat Den Helder binnenrijdt.

Lichtschip TexelFoto SNM.

Met de sleepboten Jutter van Rederij Waterweg en de Dombo Y 8017 van de Stichting Nautische Monumenten Den Helder is het 45 meter lange lichtschip afgelopen woensdagochtend voorzichtig verhaald van haar tijdelijke afmeerplek in het Boerenverdriet naar de definitieve ligplaats in Museumhaven Willemsoord, net achter de pontjesbrug.

Ideale ligplaats
Woordvoerder Paul Schaap van de Stichting Nautische Monumenten: "Dankzij de hulp van Exploitatie- en Ontwikkelingsmaatschappij Willemsoord BV, de beheerder van het werfterrein, hebben wij een ideale ligplaats voor het lichtschip kunnen realiseren. Hier komt het schip, dat de afgelopen jaren door vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting prachtig is gerestaureerd, volledig tot haar recht. Het schip kan uiteraard ook hier door het publiek worden bezocht."

Het lichtschip Texel heeft een nauwe band met Den Helder. Om te beginnen is het op een steenworp afstand van de plek waar het nu is afgemeerd in juli 1950 op stapel gezet en afgebouwd. Verder heeft het vanaf september 1952 op de locatie Texel, zo'n 18 mijl uit de kust, als baken in zee gediend om de scheepvaart te waarschuwen voor aldaar aanwezige, verraderlijke zandbanken. Na 40 jaar trouwe dienst werd het lichtschip in 1992 door DGSM uit dienst gesteld. Het beheer over het schip werd overgenomen door de Gemeente Den Helder, die het vaartuig vanaf 1995 op haar beurt weer als blikvanger op de Oude Rijkswerf Willemsoord stationeerde.

"Het weer in de oude staat terugbrengen van het lichtschip werd vervolgens uitbesteed aan de Stichting Historie der Kustverlichting, die hier nu al nu meer dan tien jaar met hart en ziel aan werken", zegt Paul Schaap, die er nog aan toevoegt dat diezelfde ochtend de mijnenveger Hoogeveen de tijdelijke afmeerplek van het lichtschip in het Boerenverdriet heeft ingenomen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.