Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Leerzame expositie over kustverlichting

10-08-2006

DEN HELDER 10/8 persbericht Stichting Nautische Monumenten - In de restauratiehal van Gebouw 73 op de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder is een speciale expositie ingericht over de ontwikkeling van de kustverlichting. De expositie, die duurt tot 1 november 2006, is op woensdag 9 augustus officieel geopend door de Helderse havenwethouder Cor Hienkens.

Opening expositieTrots kijkt Lyda Voska-van der Steen toe als havenwethouder Cor Hienkens met het luiden van een bel de expositie Kustverlichting officieel opent. (Foto: SNM)

Met een vijftiental vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting is de afgelopen weken hard gewerkt om de hal in Gebouw 73, waar normaal gesproken onder de vlag van de Stichting Nautische Monumenten schepen worden gerestaureerd, om te vormen tot tijdelijke expositieruimte. Dit alles onder de bezielende leiding van Nanne Voska en Lyda Voska-van der Steen, beiden bestuursleden van de Stichting Historie der Kustverlichting.

Compleet overzicht
"Wij proberen met deze expositie een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de ontwikkeling van de kustverlichting door de eeuwen heen", zegt Lyda Voska-van der Steen. "Vanaf vier eeuwen voor Christus tot nu. Er valt dan ook veel te bekijken. Uit de verre oudheid komen komen onder meer aan bod de Pharos en Kolossus, ooit bakens bij de havens van Alexandrië en Rhodos, en de Romeinse vuurtoren bij Dover. Ook zijn talloze lichtopstanden te bewonderen, eerst met vuren en kaarsen, later met olie- en gaslampen en nog weer later met elektriciteit en zonnepanelen. Maar ons pronkstuk is toch wel de prachtige optiek van het lichtschip nummer 8. Verder worden veel modellen van vuurtorens en bakens getoond en uitgebreid aandacht besteed aan de betonning van vaarwegen."

Wethouder Cor Hienkens toonde zich tijdens de officiële opening zeer onder de indruk van de expositie. "Het is heel bijzonder wat hier door alle vrijwilligers tot stand is gebracht en deze prachtige, maar ook zeer leerzame expositie is een aanwinst voor Museumhaven Willemsoord en voor Den Helder", aldus de wethouder die de museumhaven een warm hart toedraagt.

VL-C boei
Naast Gebouw 73 staat ook nog de ruim 10 ton zware en 12 meter hoge VL-C boei opgesteld. Deze grootste ooit in Nederland gebouwde boei heeft jarenlang op de Noordzee als vervanger van het lichtschip Terschellingerbank dienst gedaan. Naast de expositie kan ook een bezoek worden gebracht aan het lichtschip Texel, dat sinds vorige week op haar definitieve ligplaats in Museumhaven Willemsoord ligt afgemeerd.

Het entreegeld voor de expositie bedraagt € 1,50 per persoon en inclusief een bezoek aan het lichtschip wordt dit € 3,00.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.