Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

'Is dat beleid of is er over nagedacht?'

17-09-2006

Wijlen Jan Schaefer, de legendarische ambtsvoorganger van staatssecretaris Pieter van Geel op VROM, die door 'zijn' Amsterdam werd geëerd met een brug, had voor bureaucratische misstanden een gevleugelde term: 'Is dat beleid of is er over nagedacht?'.

Nederland (lees: VROM i.c. Van Geel) stuurde in augustus de olietanker Probo Koala met z'n giftige lading slobs vol zwaveldioxide terug naar zee. Het stonk teveel en de eigenaar vond verwerking van de chemische troep hier te duur. Uiteindelijk werd het als 'afvalwater' gedumpt in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. De gevolgen zijn bekend. Een klein staartje krijgen we er van mee in de geketende tanker Markus 7.

De Volkskrant trok in de zaterdagkrant alle sporen na in de reportage 'Twee van die schepen is genoeg'. Boeiend leesvoer voor beleidsmakers en -volgers. Want wat heb je aan het 'Handhavingsplan Richtlijn 2000/59/EG Havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen / Wet voorkoming verontreiniging door schepen' als een VROM-inspecteur al na kort nadenken redeneert: 'Liever niet nóg een schip aan de ketting dat de overheid handenvol geld kan kosten'.

Nee, Van Geel verdient voor z'n vuile-schepenbeleid voorlopig nog geen brug.

Zie ook:



Turkije dicht voor idealen Van Geel
29-8-06

Het gedraai van milieustaatssecretaris Pieter van Geel kent geen grenzen. Hij stuurde de Otapan met 1000 kilo asbest naar Turkije en speelde de vermoorde onschuld toen er 54.000 kilo van dat gif in bleek te zitten. Beledigd hield Turkije de grens gesloten. Diep door het asbeststof toog Van Geel naar Istanbul. Hij werd er door zijn Turkse ambtgenoot Osman Pepe afgeserveerd, snoeihard afgerekend op zijn 'bedrog'.

Terug in Nederland voorspelt Van Geel dat het de Turken zijn die met hun houding nog meer sloopschepen op de stranden van Bangladesh doen belanden. In een brief aan de Tweede Kamer belooft hij zich onverminderd te zullen blijven 'inzetten voor dit dossier'. De Kamer is er niet gerust op, want wie draait er op voor Van Geel's geblunder en de sloopkosten van Otapan's? Van Geel komt er mee weg, hij is misschien wel de laatste waar het struikelend kabinet op valt.

Beste Pieter, dat milieu lastig kan zijn weten varende ondernemers maar al te goed. Maar als je echt iets wilt bereiken, moet je allereerst stoppen met blunderen. Vraag anders of je als suppoost mag verhalen over je idealen bij de expositie GESLOOPT! in het Maritiem Museum.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.