Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

CBRB komt met geactualiseerd Handboek Arbozorg Binnenvaart

11-10-2006

ROTTERDAM 11/10 Persbericht CBRB - Het CBRB geeft een nieuw, geheel geactualiseerd, Handboek Arbozorg Binnenvaart uit. De nieuwe uitgave vervangt de oude, uit 1997 daterende versie en is aangepast aan de sindsdien op vele punten gewijzigde arbowetgeving.

In tegenstelling tot het oude papieren handboek is het nieuwe uitsluitend op CD-ROM verkrijgbaar. Hierdoor is het mogelijk rekening te houden met het feit dat veel bedrijfsrisico's in de binnenvaart deelsector-specifiek zijn. Met name kan ook de - wettelijk verplichte - risicoïnventarisatie en -evaluatie (RIE) veel efficiënter worden uitgevoerd: door de in het handboek opgenomen elektronische vragenlijst in te vullen wordt automatisch een op het bedrijf toegespitst plan van aanpak opgesteld. Het nieuwe handboek is zodoende geschikt voor gebruik op elk soort schip, of het nu een spits, een Kempenaar, een 135 meter schip of een duwboot is, en ongeacht de deelsector (passagiersvaart, containervaart, drogeladingvaart, tankvaart, duwvaart, sleep- en bijzondere transporten).

Het nieuwe Handboek Arbozorg Binnenvaart kan schriftelijk bij het CBRB worden besteld à € 25 (CBRB-leden) c.q. € 75 (niet-leden) exclusief BTW en verzendkosten.

Sociale partners akkoord met BrancheRIE
Mede aanleiding tot de uitgave van het nieuwe handboek is de totstandkoming van een zogeheten BrancheRIE voor de binnenvaart. Op instigatie van het CBRB hebben de sociale partners daarover overleg gevoerd in het voorjaar van 2006. Daarbij is overeenstemming bereikt over een RIE-instrument; inmiddels is ook de erkenning van dit instrument als BrancheRIE voor de binnenvaart aangevraagd.

De status van BrancheRIE biedt een belangrijk voordeel voor ondernemingen die maximaal 25 werknemers in dienst hebben: zij komen bij gebruik van de BrancheRIE in aanmerking voor een verlichte, en dus kostenbesparende, toetsing door hun arbodienst. Verder opent de BrancheRIE de mogelijkheid om ondernemingen die maximaal 10 werknemers in dienst hebben geheel vrij te stellen van de verplichting om hun RIE te laten toetsen door een arbodienst; daarvoor geldt evenwel als voorwaarde dat de BrancheRIE in de CAO wordt opgenomen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.