Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Octrooi Alphatron Marine op voorspellende radar snelheidsvectoren

10-11-2006

ROTTERDAM 10/11 persbericht Alphatron - Alphatron Marine uit Rotterdam heeft onlangs octrooi verkregen op de ontwikkeling van de voorspellende radar snelheidsvectoren zoals toegepast op de succesvolle rivierradar JMA609 van Alphatron/JRC.

Door middel van twee satelliet ontvangstantennes wordt een rekenmodel voorzien van informatie waarvan de uitkomst op het radarscherm wordt weergegeven door een duidelijke voorspellingslijn vanuit het schip. Hiermee wordt de hoekverdraaiing over voor- en achterschip weergegeven als voorspelling waarmee te zien is hoe het schip zich zal verplaatsen als er op die wijze wordt doorgevaren. Met name afvarend ziet men in één opslag hoe het achterschip wordt weggezet.

De JMA609 rivierradar bezit naast de voorspellende radar snelheidsvectoren ook een aantal andere unieke functies en mogelijkheden zoals de koppeling aan een kompas of GPS satelliet systeem waarvoor het beeld als ware stilstaat bij het draaien van het schip en een ultrakort bereik van 150 meter heeft en de weergave van AIS informatie waarmee duidelijk wordt ingespeeld op de nieuwe regelgeving nog voordat deze is ingevoerd.

Bovengenoemde functies zijn op zich al een octrooi waard, maar de voorspellende radar snelheidsvectoren was voor Alphatron zeker de moeite waard om hierop octrooi aan te vragen. Tegenwoordig wordt de term innovatief te pas en te onpas bij de introductie van nieuwe systemen gebruikt. Alphatron Marine voegde de daad bij het woord en vroeg octrooi aan, te meer omdat er regelmatig concurrerende bedrijven zijn die innovaties omarmen als hun idee, terwijl Alphatron de eerste was die bijvoorbeeld de eerste kleuren rivierradar ter wereld op de markt bracht, het conning informatiescherm op de binnenvaart introduceerde en als eerste een binnenvaart afmeer ondersteuningshulp ontworpen heeft op basis van satelliet informatie.

De ervaringen met de voorspellende snelheidsvectoren zijn ronduit positief. Het passagiersschip River Empress vaart als weer enige maanden tot volle tevredenheid met de voorspellende radar functie en ook de kapiteins van de Chemgas tankschepen zijn uiterst tevreden met de nieuwe functie op de radar.

Alphatron Marine heeft in Nederland octrooi verkregen onder nummer: 1028841. De Europese aanvraag loopt onder nummer: 1714865.

Indien u meer informatie wenst over de rivierradar JMA609 en het verkregen octrooi kunt u contact opnemen met Alphatron Marine. Tel: +31(0)10 453 400 – Fax: +31 (0)10 452 9214 – Email: deepsea@alphatronmarine.com - Internet: www.alphatronmarine.com

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.