Agenda RSS

De RSS feed kan niet gelezen worden.

Meer bijeenkomsten »

Peiling

De nieuwe VAART!website...

Nu online

0 Vaartleden 36 Gasten

Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Veertien miljoen euro voor innovatie binnenvaart

14-11-2006

ROTTERDAM 14/11 - 'Kwartiermaker' Hans Brombacher heeft maandag tijdens de CBRB-ledenvergadering het 'Expertise en Innovatie Centrum voor de Binnenvaart' gelanceerd. Het EICB is een gezamenlijk initiatief van de branche-organisaties Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Koninklijke Schuttevaer, Kantoor Binnenvaart en de vereniging van sleep- en duwbooteigenaren 'Rijn & IJssel'. Voor innovatie in de binnenvaart is van 2007 tot 2010 14 miljoen euro beschikbaar; ongeveer 4 miljoen uit de renteopbrengsten van het sloopfonds en de extra impuls van 10 miljoen euro die minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft toegezegd.

In zijn presentatie legde Brombacher veel nadruk op de inbreng van ondernemers in de binnenvaart: 'We werken vraag gestuurd, samen zoeken we naar een goed plan.' Het EICB wil van de ondernemers weten: wat zou u willen vernieuwen, verbeteren; wat zijn uw ideeën, uw wensen; welke hulp heeft u hierbij nodig; welke hulp kunt u zelf bieden? Er is een folder in omloop gebracht met een enquêteformulier.

Doel van het innovatieprogramma is om door de invoering van vernieuwingen de bedrijfstak naar een hoger plan te tillen, zodat de binnenvaart nog beter kan concurreren met weg- en railtransport. In de enquête noemt EICB als thema's: logistieke aanpak en de ontwikkeling van nieuwe markten, overslagtechnieken die de keten goedkoper maken, ICT en informatiestromen, scheepstechniek en scheepsoptimalisatie, onderwijs en kennisverspreiding, en beveiliging. De inventarisatie moet vragen en ideeën uit de markt, aanbiedingen uit de industrie, kennis uit wetenschap en studies, en oplossingen van elders op een slimme manier samenbrengen en toespitsen op realiseerbare verbeteringen die profijt opleveren. 

Nog dit najaar ligt er een plan van aanpak, in 2007 krijgen plannen gestalte en in 2008 begint de uitvoering. Behalve Brombacher maken Nico Schoonen en Peter van der Sande van de Stichting Projecten Binnenvaart deel uit van het EICB-team. In kleine werkgroepen worden uiteenlopende partijen bij elkaar gebracht, die verschillende ideeën en innovaties gaan bekijken en uitwerken tot plannen en concrete projecten. De meest aantrekkelijke projecten worden daarna daadwerkelijk uitgevoerd.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.