Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Redders bij Urk in actie voor schepen in nood

21-01-2007

URK/LEMMER 21/1 - De schippersvrouw van het met zand geladen ms Orlando (thuishaven Zwolle) is zaterdagmorgen uit voorzorg met vier kinderen overgestapt op de Urker reddingboot Koningin Beatrix en naar Urk gebracht. Ter hoogte van Urk was de motor uitgevallen en de schipper vreesde in de hoge golven met windkracht 7 à 8 voor de dekluiken, die onophoudelijk werden overspoeld.

Zie ook:

Zaterdagmiddag kreeg een Duitse tanker ook motorproblemen op het IJsselmeer. Beide schepen dreigden door de harde wind te kantelen. Ze kwamen zo schuin te liggen dat water de machinekamers binnenliep. Daardoor raakten de motoren van de vaartuigen defect. De waterpolitie van het KLPD maakte proces verbaal op tegen beide schippers wegens 'slecht schipperschap'.

Luiken geborgd
Vanuit Urk werd de Orlando te hulp geschoten door de sleepboot Coby, die de sleep overnam van het behulpzame, lege ms Andromeda. Acht opstappers van de reddingboten Koningin Beatrix en Nagel (Urk) en Anna Dorothea (Lemmer) borgden de luiken. 'Dit was goed opletten geblazen, omdat zo nu en dan het schip schoon werd gespoeld door de flink doorzettende golven', melden de Lemster KNRM'ers in hun reddingverslag.

Inmiddels was ook de P92 van korps Landelijke Politiediensten ter ondersteuning ter plaatse, toen plotseling op marifoonkanaal 67 werd gemeld dat de opnieuw van Urk (met koffie en broodjes) uitgevaren Beatrix brand aan boord had. De Anna Dorothea is direct op weg gegaan naar de Beatrix, en de P92 heeft het ‘on-scene commando’ overgenomen. De andere Lemster reddingboot Wouter Vaartjes is bij de Orlando gebleven, en ook werd station Enkhuizen gealarmeerd om met de Rien Verloop en de Watersport assistentie te komen verlenen.

De Orlando is door de sleepboot Coby veilig binnengebracht in Lelystad, waar het schippersgezin is herenigd.

Tankschip maakt water
's Middags op de terugweg van Urk naar Lemmer nam de bemanning van de Anna Dorothea een tankschip waar, met zwarte pluimen uit de schoorsteen. 'Voor de zekerheid maar even polshoogte genomen en de schipper opgeroepen. Het bleek dat het schip problemen had maar onduidelijk was wat precies, even later bleek dat het dubbelwandige tankschip een behoorlijke hoeveelheid water in de tussenruimte had, waardoor het schip vervaarlijk overhelde.' De sleepboot Coby heeft de tanker op sleep genomen, begeleid door de P92.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.