Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Greenpeace blokkeert kolenschip Maciej Rataj

31-01-2007

AMSTERDAM 31/1 - Actievoerders van Greenpeace hebben vanmorgen de steenkoolhaven in Amsterdam geblokkeerd. Ze willen voorkomen dat het kolenschip Maciej Rataj wordt gelost en hebben daarom drie kranen bezet. De milieuactivisten willen er hiermee bij het aanstaande kabinet op aandringen om tot een ambitieus klimaatakkoord te komen. In het schip zit 33.750 ton steenkool, bedoeld voor Nederlandse kolencentrales.

Zie ook:

Greenpeace vindt dat kolen en kolencentrales niet thuishoren in een gezond klimaat. De actiegroepering heeft bij het Catshuis in Den Haag, waar de formatiebesprekingen plaatsvinden, een groot beeldscherm opgehangen waarop de actie is te zien. Het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise fungeert als 'basecamp' fungeren voor de actie.

Het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) liet het er niet bij zitten en spande onmiddellijk een kort geding aan om de bezetting van Greenpeace te doen stoppen. De voorzieningenrechter vond dat Greenpeace in alle redelijkheid actie mochten voeren, maar dat aan het eind van de dag de milieuactivisten hun punt wel hadden gemaakt. Greenpeace geeft gehoor aan de eis van de rechter om de actie om 22.00 uur te beeïndigen, aldus een woordvoerster.

Nieuwe centrales voorkomen
Rond het middaguur zaten de eerste mensen op een van de kranen en waren ze bezig een spandoek uit te rollen. De actiegroepering wil voorkomen dat stroomproducenten als Nuon in Nederland nieuwe kolencentrales kunnen bouwen. De verbranding van steenkool zou in de afgelopen vijftien jaar hebben geleid tot een stijging van 10 procent van de klimaatvervuiling door CO2.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.