Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Smit voltooit overname Adsteam in Liverpool

29-03-2007

ROTTERDAM 29/3 - Smit Internationale heeft de overname van de havensleepactiviteiten van Adsteam in Liverpool voltooid. Dat heeft de directie van het sleep- en bergingsbedrijf donderdag bevestigd. Vervreemding van de lokale activiteiten is één van de voorwaarden die de Britse mededingingsautoriteit stelde aan de overname van moederbedrijf Adsteam Marine Ltd door SvitzerWijsmuller.

Zie ook:

Nu aan alle voorwaarden is voldaan, krijgt ieder z'n deel. SvitzerWijsmuller, het sleepbedrijf met Nederlandse wortels en tegenwoordig onderdeel van het Deense Maersk-concern, wordt dankzij de overname het grootste sleepbedrijf ter wereld met een wereldwijd markaandeel van 12 procent. In Groot-Brittannië krijgt SvitzerWijsmuller tweederde van de markt in handen.

Voor Smit, dat al langer geïnteresseerd was en nu met overname van Adsteam's activiteiten in Liverpool de concurrentie aangaat met Svitzer, is het de eerste stap op de Britse markt voor havensleepwerk. Smit-topman Ben Vree wilde geen overnamesom noemen. Hij hoopt dat de aankoop als opstapje kan dienen om in meer Britse havens sleepdiensten te beginnen. Maar, benadrukte hij, Smit richt zich vooral op uitbreiding in Latijns-Amerika en het Verre Oosten. Smit is overigens al actief in Britse havens met transportdiensten.

Adsteam, met 150 (sleep)boten en vestigingen in Australië en Engeland, maakte over het tweede halfjaar 2006 bekend dat de netto winst (na belastingen) is toegenomen tot 25,8 miljoen US-dollar, 22% meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

Volgens de UK Competition Commission (UKCC) is Liverpool de enige Britse zeehaven waar de overname door SvitzerWijsmuller de concurrentie teveel zou beperken. Het 82 pagina's tellende UKCC-rapport geeft, met weglating van strategische bedrijfscijfers en -gegevens, een belangwekkende kijk op de markt voor havensleepdiensten in Engeland en de rest van Europa. De Engelse dochteronderneming Svitzer Marine Ltd is al met 41 sleepboten actief in zeven Britse zeehavengebieden, Adsteam werkt in zes Britse zeehavens. In Liverpool zijn ze elkaars concurrenten, elk met ongeveer de helft van de markt. Waarbij Svitzer de laatste jaren een steeds groter deel van de markt won op Adsteam.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.