Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

6de EMH-congres over varend erfgoed als inspiratie voor beleid

19-03-2007

19-3 persbericht European Maritime Heritage - Het varend erfgoed als inspiratie voor het maritieme beleid van Europa. Dit is het hoofdthema van het 6de EMH congres, dat dit jaar van 16 tot 18 april wordt georganiseerd in samenwerking met het Havenmuseum te Rotterdam. Het congres is onderdeel van de consultatieronde die de Europese commissie houdt om het concept maritieme beleid te bespreken met alle betrokkenen.

Varend erfgoed kan bijdragen tot bewustwording hoezeer onze welvaart afhangt van de zee en het zeetransport. Verder is de traditionele vloot een voorbeeld van duurzame ontwikkeling. Maar om deze vloot ook in de toekomst te laten varen is herijking van moderne regelgeving noodzaak.

De combinatie Havenmuseum en het hart van Rotterdam laat zien hoe het rijke maritieme verleden tot de verbeelding spreekt van de huidige maatschappij.

Het Havenmuseum en EMH organiseren het 6de congres met een uitzicht over Europa’s drukste haven van 16 tot 18 april 2007.

Consultatie
Dit tijdstip is gekozen om samen te vallen met de één jaar durende consultatie van de Europese Commissie over de Green Paper  "Towards a future Maritime Policy for the Union: A European vision for the oceans and seas". Dit belangrijke initiatief heeft als doel om de zeeën rond Europa holistische te benaderen en om al het beleid te coördineren om zo tot een evenwicht te komen tussen economische, sociale en milieuaspecten zodat niet langer aparte regels worden opgesteld voor specifieke problemen zoals tot nu toe vaak is gedaan.

De Europese commissie heeft een toenemende belangstelling voor alle activiteiten op zee en haar kusten en voor een beleid dat alle maritieme sectoren beïnvloedt, inclusief de impact die het heeft op het erfgoed dat wij met elkaar delen. De “Green Paper”, vastgesteld in juni 2006 is open voor inspraak en kent nu al een aantal EMH overwegingen over het varend erfgoed. EMH prijst zich gelukkig dat de Maritime Policy Task Force op het congres aanwezig zal zijn en is blij dat het hoofd ervan op de eerste dag van het congres een belangrijke bijdrage zal leveren.

EMH is een Europees netwerk voor het in stand houden en promoten van traditionele schepen, voor iedereen die werkzaam is in het veld van het gebruik en van traditionele schepen. Leden zijn overkoepelende nationale organisaties, adviserende leden zijn scheepvaartmusea.

Voor nadere informatie over EMH en het congres
www.european-maritime-heritage.org

Voor nadere informatie over het Havenmuseum
www.havenmuseum.nl

Voor nadere informatie over de Green Paper:
http://ec.europa.eu/maritimeaffairs

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.