Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Lezing: 'Cornelis Verolme en de scheepsbouw in Nederland'

19-03-2007

AMSTERDAM 19/3 persbericht De Burcht - Econoom Ariëtte Dekker houdt zondag 22 april in De Burcht (het vroegere Vakbondsmuseum) in Amsterdam een lezing 'Cornelis Verolme en de scheepsbouw in Nederland'. Zij spreekt over haar biografie 'Cornelis Verolme. Opkomst en ondergang van een scheepsbouwer'. Entree € 5,-, reserveren gewenst.

Cornelis Verolme (1900-1981) was eens de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouwperiode bouwde de ‘pure’ ondernemer Verolme in korte tijd een wereldconcern op: beroemd werd hij vooral met de bouw van mammoettankers. Ariëtte Dekker beschrijft het leven van Cornelis Verolme tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw en de industriepolitiek.

Ongebreidelde ondernemer
Op basis van uitgebreid archiefonderzoek en interviews met familie, Verolme-veteranen, concurrenten en deskundigen schetst zij een indringend beeld van de ongebreidelde ondernemer Verolme die altijd op zoek was naar nieuwe uitdagingen, maar zich uiteindelijk niet aan de veranderende omstandigheden (de opkomst van de Aziatische concurrentie en een toenemende overheidsbemoeienis) kon aanpassen.

Ariëtte Dekker studeerde economie in Rotterdam en was een aantal jaren redacteur bij het zakentijdschrift Quote. Momenteel is zij werkzaam in het bankwezen.

De Burcht
De Burcht (Henri Polaklaan 9 1018 CP Amsterdam, voorheen het Vakbondsmuseum) is een instelling die zich bezig houdt met actualiteit en geschiedenis van arbeidsverhoudingen in Nederland. Daarnaast biedt de Burcht een veelzijdig cultureel aanbod voor een algemeen in cultuur geïnteresseerd publiek: lezingen, tentoonstellingen, stadswandelingen, excursies, muziek en een inloopkoor. Dit alles is te beleven in de monumentale, door Berlage ontworpen, ‘Burcht’ van de voormalige Diamantbewerkersbond.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.