Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Mittelweser liep leeg door stuwstoring

21-03-2007

BREMEN 21/3 - Op de Mittelweser tussen Bremen-Hemelingen en Langwedel is de scheepvaart in de nacht van zondag op maandag drie uur gestremd geweest, meldt WSA Bremen. Door een defect aan de besturing van de stuw zakte het water met 1,10 meter. Vier binnenschepen in de haven boven de stuw liepen aan de grond.

Grotere schade kon volgens de WSA door snel ingrijpen worden voorkomen.

De stuw houdt het water bovenstrooms op een constante hoogte van 4,50 m boven Pegelnull (PN). Door de stormvloed steeg de waterstand beneden de stuw die nacht tot boven deze waarde. Omdat de stuw daar niet tegen bestand is, worden de schuiven in zo'n situatie automatisch neergelaten. Bij vallend tij komen ze dan automatisch weer omhoog om het waterpeil op de Mittelweser weer op 'Stauziel' te brengen.

Daar ging het mis, doordat een besturingssignaal uitbleef. De schuiven bleven omlaag en de rivier liep leeg. Tot overmaat van ramp was ook de automatische alarmering van de permanent bezette verkeerscentrale in Bremen uitgevallen; die kreeg pas drie uur later door dat er technische problemen waren.

Medewerkers van de WSA-verkeerscentrale Bremen namen meteen maatregelen en sperden de scheepvaart op de Mittelweser. Pas om 7 uur 's ochtends was het water boven de stuw weer voldoende op peil en werd de scheepvaart weer vrijgegeven.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.