Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

'Binnenvaartdebut' Huizinga in CBOB-jaarvergadering

22-03-2007

ROTTERDAM 22/3 - Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat houdt haar eerste toespraak voor de binnenvaart tijdens de jaarvergadering van de Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB), maandag 2 april in Rotterdam. Thema van de openbare vergadering is 'Binnenvaart en veiligheid, (g)een paar apart'.

Het dagthema wordt uitgediept door een forum onder leiding van Arjen Mintjes, directeur Maritieme Academie Harlingen. In het forum zitten drs Peter van Dalen (IVW), drs Anja van Vlerken (Arbeidsinspectie), CDA-Tweede Kamerlid drs Jos Hessels en Aart Hiemstra, adjunct-havenmeester van Amsterdam.

De CBOB nodigt leden en geïnteresseerden uit mee te praten over technische en sociale veiligheid op en rondom het schip. Dat geeft genoeg discussiestof, volgens het bondsbestuur. Onder technische veiligheid valt de regelgeving voor de technische en nautische uitrusting: werktuigen, machines, apparatuur, dode hoek, etc. Ook bijvoorbeeld de uitvoerbaarheid van overgangsbepalingen. In hoeverre moet je daar aan voldoen en tegen welke kosten? Met sociale veiligheid doelt de CBOB op de persoonlijke veiligheid van alle opvarenden, arboregels, beschermingsmiddelen. Maar hoe zit dat met onvoldoende of ontbrekende voorzieningen als steigers en sluistrappen of afgesloten terreinen, waar hulpdiensten niet aan boord kunnen komen? Wie is verantwoordelijk?

Onder sociale veiligheid valt wat de CBOB betreft ook de noodzaak van voldoende en veilige wacht- en ligplaatsen. Niet alleen in havens of bij laad- en losplaatsen, maar ook onderweg voor de verplichte rusttijden. 'Bij veiligheid wordt vaak gedacht aan regels en beperkingen, iets waar een ondernemer niet op zit te wachten. Zijn we (nog) niet veilig genoeg? Praat mee!'

Voor aanmelden voor de vergadering en het (eventueel) gebruik maken van de lunch, dient u dit bij het secretariaat - Elly van Deutekom - kenbaar te maken: 010 - 20 60 602. Plaats: Congrescentrum Engels, Stationsplein 45, Rotterdam. Lunch vanaf 12.30 uur, ontvangst vanaf 13.30 uur, opening openbare jaarvergadering 14.00 uur.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.