Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Ankerligger aangevaren op Volkerak

26-03-2007

HANSWEERT 26/3 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Hansweert onderzoekt de aanvaring tussen een zandzuiger en een ten anker liggend duwstel op het Volkerak op vrijdag 23 maart. De duwbak van het duwstel raakte bij de aanvaring lek en maakte water. Door de bak op een zandplaat te duwen is zinken voorkomen.

Kort na middernacht voer de met 1100 ton zand geladen zandzuiger na het verlaten van de Volkeraksluis langs de rode tonnenlijn richting Krammersluis. Tussen de boeien ZV14 en ZV16 voer de zandzuiger in de stuurboordzijde van een met kolen geladen duwbak. De bak maakte onderdeel uit van een duwstel dat ter plaatse ten anker lag en door de wind haaks op het vaarwater lag. De duwboot lag met zijn achterschip in de rode tonnenlijn.

De schipper van de zandzuiger had wel witte lichten gezien maar wist niet wat hij voor zich had. Op het laatste moment sloeg hij achteruit en wijzigde koers naar stuurboord maar kon hiermee een aanvaring niet voorkomen. Toen de schipper van het duwstel merkte dat zijn duwbak lek was, vreesde hij dat de duwboot door de bak meegetrokken zou worden als deze zou zinken. Daarom werden de koppeldraden doorgeslepen. Een passerende duwcombinatie heeft de bak langszij genomen en tegen de Noordplaat aangedrukt.

De bak met kolen wordt eerst uitgelost waarna gekeken wordt hij het gelicht kan worden. Tegen de schipper van de zandzuiger werd tevens proces-verbaal opgemaakt voor het varen in bloktijd. Het schip had de vaart om 23.00 uur moeten staken. Het schip had lichte schade aan de kop en mocht doorvaren naar de Krammer en moest daar verplicht de voorgeschreven rust nemen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.