Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Haven Rotterdam start monitoring wacht- en ligplaatsen

30-03-2007

Informatie van schippers gevraagd 

ROTTERDAM 30/3 - Het Havenbedrijf Rotterdam gaat voor de toekomstige haveninrichting vanaf april bijhouden hoe lang de wacht- en ligtijd van binnenvaartschepen in de haven is. 'Dit monitoringprogramma kan alleen een succes worden als voldoende schippers bereid zijn hier gedurende langere tijd, minimaal 1 jaar, aan mee te werken', zegt ir Simone Hellebrand van de Projectorganisatie Maasvlakte 2. 'Hoe meer schippers deelnemen, hoe completer het beeld en hoe betrouwbaarder de informatie.' Tot nu toe hebben zich 21 schippers aangemeld.

Al geruime tijd wordt het Havenbedrijf Rotterdam geconfronteerd met berichten van de binnenvaart over het gebrek aan wacht- en ligplaatsen. Daarom is in 2006 onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid van wacht- en ligplaatsen in het westelijk havengebied op de korte, middellange en lange termijn. Uit dit onderzoek is niet alleen gebleken dat er te weinig plaatsen zijn, maar ook dat onvoldoende bekend is over de uitgangspunten om het aantal wacht- en ligplaatsen goed te kunnen bepalen.

Uitbreiding noodzakelijk
Door de huidige ontwikkelingen op Maasvlakte 1 en de aanleg van Maasvlakte 2 is uitbreiding van wacht- en ligplaatsen op de korte en langere termijn noodzakelijk. Uitbreiding op korte termijn wordt t/m 2008 gerealiseerd. Voor de uitbreiding op langere termijn is op dit moment nog onduidelijk hoe groot die uitbreiding moet zijn.

Het Havenbedrijf Rotterdam én de vertegenwoordigers uit de binnenvaartsector (CBRB, KSV Schuttevaer) zien een structureel monitoringprogramma als een geschikte methode om de uitgangspunten wel goed te kunnen bepalen.

Doel van het monitoringprogramma
Het doel van het monitoringprogramma is het verkrijgen van informatie waarmee het aantal en de locatie van nieuwe wacht- en ligplaatsen nauwkeuriger bepaald kan worden.

Deze informatie is nu niet voldoende beschikbaar binnen het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf heeft te weinig inzicht in bijvoorbeeld de verschillende redenen van het wachten, de vaartijd tussen wachtplaats en laad/losplaats of de totale duur van wachten tijdens een bezoek aan de haven. Dit is echter informatie die wel van belang is voor het Havenbedrijf om op de juiste plek het juiste aantal plaatsen te realiseren. Daarmee wil het Havenbedrijf enerzijds service verlenen aan de schippers en anderzijds voorkomen dat schippers onnodig vaarbewegingen maken, wat de nautische veiligheid in de haven in gevaar brengt. De schipper heeft dus direct baat bij het onderzoek.

Het monitoringprogramma start met het bijhouden van de situatie in het westelijk havengebied (Europoort en Maasvlakte 1), maar kan desgewenst worden uitgebreid of aangepast voor de andere havengebieden in Rotterdam.

Deelname aan het monitoringprogramma
Deelname aan het monitoringprogramma is vrijwillig en eenvoudig. Bij deelname aan het programma moet de schipper gedurende een periode van minimaal 12 maanden bij een bezoek aan de haven van Rotterdam zijn bezoekgegevens bijhouden. In een snel en eenvoudig in te vullen programma wordt gevraagd naar informatie zoals:

  • de duur van het wachten voorafgaand aan het laden/lossen
  • de reden van het wachten (eerder dan slot, pech, drukte op de termin

Nieuwe deelnemers kunnen zich melden bij ir. S.L.M. Hellebrand, tel. +31 (0)10-252 11 06, fax +31 (0)10-252 4965 of e-mail S.Hellebrand@portofrotterdam.com

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.