Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

CBOB Binnenvaarttrofee voor Pierre Verberght

02-04-2007

ROTTERDAM 2/4 - De Belgische binnenvaartcartograaf en 'Donau-paus' Pierre Verberght heeft maandagmiddag uit handen van de nieuwe staatssecretaris Tineke Huizinga (V&W) de CBOB Binnenvaartondernemerswisseltrofee 2007 in ontvangst genomen. Verberght was door de prijs totaal overrompeld. 'Ik draag zelfs geen stropdas', verontschuldigde hij zich. 'Vanavond gaan we naar Mainz om het Main-Donaukanaal nog eens na te kijken.' De prijs noemde hij 'heel sympathiek'.

Verberght met prijs. Foto VAART!Pierre Verberght ontvangt de CBOB-trofee uit handen van staatssecretaris Huizinga, die haar eerste optreden in de binnenvaart meteen kleur gaf. Foto © VAART!

Voor het eerst na 16 jaar gaat de trofee naar het buitenland, tekenend voor het internationaal karakter van de bedrijfstak, zei voorzitter Koos van den Berg van de Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB).

Waardering
De wisseltrofee drukt de waardering van het CBOB uit voor een persoon of instelling die laat zien dat de binnenvaart voortdurend werkt aan verbetering. Het kan om een origineel idee gaan of de uitwerking van een al bestaand concept. Je kunt het volgens Van den Berg zoeken in logistieke verbeteringen, betere planningssystemen, een slimmer gebruik van nautische apparatuur, een idee om te besparen op brandstof, of een manier om de veiligheid nog verder te verbeteren.

In 2006 ging de prijs naar de familie Oomens van het ms Aspali voor een totale aanpassing van hun schip met gebruikmaking van de modernste en laatste inzichten op het gebied van romp en voortstuwing.

Stap voor stap dichterbij
In zijn inleiding kwam de CBOB-voorzitter stap voor stap dichter bij de winnaar. Van 'iemand die zelf ook jaren als zelfstandig binnenvaartondernemer gevaren heeft', naar 'uit liefhebberij of noodzaak, dat laat ik even in het midden, hield hij zich al vroeg bezig met het maken van schetsjes van de vaarwegen waar hij regelmatig kwam' kwam hij al heel dichtbij met 'toen de eerste elektronische vaarkaarten verschenen is veel van zijn materiaal daarvoor als basis gebruikt'.

Na een opsomming van de vele andere kwaliteiten van Verberght, kwam hij uit bij de voornaamste reden voor toekenning van de CBOB-ondernemerstrofee: 'Bovenal is zijn vele cartografische werk in het pre- en postdigitale tijdperk van niet te onderschatten waarde voor de nautische veiligheid.'

Sinds de totstandkoming van het Main-Donaukanaal als verbinding tussen Rijn en Donau, en het verdwijnen van het ijzeren gordijn, is Pierre Verberght intensief bezig geweest met het in kaart brengen van de Donau. Hij heeft daar uitgebreid en volgens de CBOB-voorzitter met smaak over gepubliceerd en er zelfs een compleet naslagwerk over geschreven. 'De bijnaam 'Donaupaus' - waarin de waardering voor zijn expertise en autoriteit op het gebied van de Donau tot uitdrukking komt - is dan ook niet helemaal uit de lucht komen vallen', zei Van der Berg.

Staatssecretaris Huizinga kwam Verberght in haar 'maidenspeech' voor de binnenvaart al op voorhand stevig tegemoet. 'Ik wil me in het belang van de Nederlandse binnenvaart inspannen de corridor Noordzee-Zwarte Zee goed op de Europese agenda te krijgen', had ze gezegd. Nadat mevrouw Huizinga aan Verberght de trofee had uitgereikt, kreeg zij van de CBOB-voorzitter als praktische gids bij haar Donaubeleid een exemplaar van Verberght's boek '10 Donaureizen', met de opmerking: 'Deze hebben wij zojuist eerlijk van de heer Verberght gekocht.'

Eerdere winnaars
De CBOB-binnenvaartondernemerswisseltrofee, bestaande uit een koperen scheepstelegraaf als wisseltrofee, een verkleinde versie daarvan en een oorkonde, werd eerder uitgereikt aan:

  • L. Bruinsma, ms Ad Arma - 1991
  • Drs F. Verstoep, Barge Terminal Born BV - 1992
  • E.W.L. Vissers, ms Tecarli - 1993
  • W. Verberck, ms Sagittarius - 1994
  • niet uitgereikt - 1995
  • H. Boere, ms Coby - 1996
  • General Electric Plastics BV - 1997
  • Gerkens Cacao BV - 1998
  • De Koploper / Martin Mannak - 1999
  • Evers Specials BV Oosterhout (Gld) - 2000
  • Havenvereniging Coevorden - 2001
  • T. Terpstra ms Estra - 2002
  • Avebe Latenstein BV - 2003
  • Frontrunner Shipping - 2004
  • Dirk van der Meulen, VAART!Info BV - 2005
  • Hans Oomens, ms Aspali - 2006
  • Schrijf een reactie

    Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




    Reacties op dit artikel (0)

    Er zijn nog geen reacties.