Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Koninklijk lintje voor Jan Punt (AMVV)

27-04-2007

AMSTERDAM 27/4 - Jan Punt, die ook na zijn pensionering bij de welzijnsorganisatie AMVV is doorgegaan met vrijwilligerswerk in de binnenvaart, is vrijdagochtend koninklijk onderscheiden. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam speldde hem in de Beurs van Berlage het lintje op dat hem lid maakt van de Orde van Oranje-Nassau.

Zie ook:

Jan Punt was jeugdwerkleider bij de Steiger in Amsterdam en werkte daarna sinds de oprichting van de AMVV in 1961 als sociaal-cultureel werker bij de AMVV in Amsterdam. Hij deed dat tot 1995, maar is nog steeds zeer actief als AMVV-vrijwilliger, met name voor de Bestevaerdag en de Zeilwedstrijden om de Binnenvaarttroffee. Daarnaast doet hij veel vrijwilligerswerk in de Westerkerk in Amsterdam.

In Gelderland heeft de heer W. de Beijer sr. van de "Beijer BV zand en grint" een koninklijke onderscheiding ontvangen. De waarnemend burgemeester van de gemeente Renkum had het genoegen de onderscheiding uit te reiken.

Winkelmans
Professor emeritus Willy Winkelmans, tevens voorzitter van de Vlaamse Havencommissie, heeft vrijdagavond tijdens een speciale receptie aan boord van de HM Rotterdam in de Antwerpse haven een koninklijke onderscheiding ontvangen.
Winkelmans was in 1978 mede-oprichter van de de Benelux-Interuniversitaire groepering van Vervoerseconomen (BIVEC). In 1983 werd hij benoemd tot hoogleraar haveneconomie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam. Ook werd hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In 1992 keerde hij terug naar Antwerpen, waar hij onder meer verbonden was aan het internationaal transport-, haven- en zeevaartinstituut ITMMA. Verder is Winkelmans onder meer redacteur van het Nederlandstalige Tijdschrift van Vervoerswetenschap en de Belgische en Nederlandse Havenraden.

Tandarts/redder in Harlingen
Ane Jan Duijf (68) was niet alleen tandarts in Harlingen, maar ook al sinds 1977 penningmeester van de Plaatselijke Commissie van KNRM-station Harlingen. Hij werd lid in de Orde van Oranje Nassau. 'Stipt op tijd en nauwgezet is zijn handelsmerk', zei burgemeester Paul Scheffer bij het uitreiken van de versierselen. 'Hij is een geboren verteller over de KNRM, zijn hobby en het waddeneiland Terschelling, waar zijn wortels liggen. Door zijn boeiende manier van spreken, weet hij zijn toehoorders aan zich te binden en daarmee de saamhorigheid te bevorderen onder de vele vrijwilligers, opstappers en leden. Door zijn affiniteit met duiken en zijn hobby is hij een uitgesproken maritiem georiënteerd mens.'

Begin jaren tachtig richtte de heer Duijf de stichting Duikteam Caranan op. Onder zijn bezielende leiding en met zijn eigen schip en middelen doet het duikteam Caranan al jarenlang onderzoek naar het wrak van het De Lutine. Zijn beweegredenen hiervoor zijn het in kaart brengen van de restanten van de Lutine en een archeologisch overzicht te krijgen. Hij werkt daar in samen met het NISA (Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie). De locatie waar de Lutine in 1799 met 270 mensenlevens, 600.000 Spaanse matten (munten) en ruim 30 ton aan edelmetaal is vergaan, is door de staat aangewezen als beschermd archeologisch monument. Archeologisch onderzoek van Caranan en het NISA zijn toegestaan maar andere bodemverstorende activiteiten zijn verboden.
KNRM-vrijwilligers
Een dozijn KNRM-vrijwilligers werd koninklijk onderscheiden:
J.A.J. Albers, motordrijver reddingboot Donateur Wijk aan Zee
J.J.P.M. Asselbergs, voorzitter plaatselijke commissie Noordland-Burghsluis
J.J. Bakker, chauffeur Kusthulpverleningsvoertuig, De Koog-Texel
G. Bellis-Tamis, Vice-voorzitter plaatselijke commissie Petten
J. Boelen, Oud-secretaris plaatselijke commissie Noordland-Burghsluis
C. Bot, schipper van de reddingboot Joke Dijkstra in Den Helder
F. Brouwer, Secretaris penningmeester plaatselijke commissie Urk
A.J. Duijf, penningmeester plaatselijke commissie Harlingen
H.C. Grootveld, voorzitter plaatselijke commmissie Scheveningen
G. de Jong, walbaas Egmond aan Zee
J.B. Troost, Voorzitter plaatselijke commissie Hoek van Holland
J. Westerduin, Oud-schipper van Scheveningen

Anderen: Paul de Leeuw
Ter gelegenheid van Koninginnedag zijn dit jaar 3575 lintjes uitgereikt, 78 meer dan vorig jaar. Er zijn opnieuw meer vrijwilligers geridderd, ruim 3300. 'Televisiepersoonlijkheid' Paul de Leeuw werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.