Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Syntra schoolt volwassenen om tot matroos binnenvaart

08-05-2007

SINT NIKLAAS 8/5 persbericht Syntra - Het Vlaams opleidingsinstituut Syntra start met een opleiding tot matroos in de binnenvaart. Deze opleiding moet helpen het tekort aan werknemers in de sector weg te werken. De opleiding tot matroos in de binnenvaart is gericht op werkende volwassenen die zich willen omscholen. Voor werkzoekenden is reeds een opleiding voorhanden via de VDAB.

Zie ook:

De opleiding moet de instroom in de sector van de binnenvaart bevorderen, zowel voor de functies aan dek als in de machinekamer. 'Aan beide bestaat een grote behoefte, die een gevolg is van de trafiekgroei, de nieuwe investeringen, de schaalvergroting en de technologische evolutie', aldus Jacques Kerkhof, binnenvaartconsulent bij het Fonds voor de Rijn- en Binnenvaart.

Afstandsleren
De theorie wordt door Syntra via 'afstandsleren' gegeven. 'Hierdoor kunnen volwassenen na hun uren de theorie leren via hun pc', zegt Kerkhof. In de Syntra-afdeling in Sint-Niklaas zijn er wekelijks contacturen voorzien, maar vragen kunnen ook via e-mail gesteld worden.

De basispraktijk wordt door Levanto in Merksem gegeven. De cursus kost 250 euro en start deze zomer. "De helft van de kost kan gerecupereerd worden via opleidingscheques. Als de kandidaten nadien aan de slag zijn in de sector betaalt die sector nog eens een vierde van het geld terug.

De nieuwe opleiding tot matroos in de binnenvaart wordt op 16 mei officieel voorgesteld door de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank Vandenbroucke.

Federaal examen
De opleiding bereidt voor op het federaal examen voor matroos in de binnenvaart. Ze wordt georganiseerd door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA-Vlaanderen, op vraag en in samenwerking met de sector en Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV).

Het SYNTRA-opleidingsproject moet de binnenvaartsector ten goede komen. Het past ook in de oproep die afgelopen weken werd gelanceerd op de Rondetafel van de Binnenvaart, waar initiatieven werden bepleit om de instroom te verbeteren. Het is ook een volstrekt nieuw project van afstandsonderwijs, te onderscheiden van de VDAB-opleiding tot matroos die zich richt op de vorming van werkzoekenden.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.