Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Schippersinternaten: actie volgens CAO

24-05-2007

24/5 - In de nieuwe cao voor de schippersinternaten hebben ABVAKABO FNV en de werkgever afgesproken in het najaar elke maand gezamenlijk actie te voeren. De schippersinternaten kampen met ernstige financiële tekorten en willen meer geld van de overheid.

Zie ook:

Ondanks de financiële problematiek zijn de schippersinternaten en de vakbonden er in geslaagd om een cao-akkoord af te sluiten. Het resultaat is volgens ABVAKABO FNV onverwacht en bescheiden, maar biedt toch perspectieven voor de toekomst omdat werkgever en bonden gezamenlijk gaan optrekken. Zo willen bonden en schippersinternaten laten zien dat de sector eensgezind en vastberaden is te laten zien dat de internaten onrecht wordt aangedaan. De sector wacht al meer dan een jaar op antwoord van het ministerie van VWS op de 'volstrekt ontoereikende financiering van de kindplaatsen'.

De cao heeft een looptijd van 11 maanden en loopt van 1 februari 2007 tot 31 december 2007. Met ingang van 1 februari 2007 ontvangen de medewerkers 2,25% salarisverhoging. In de maand december volgt een eenmalige extra eindejaarsuitkering van 0,5%. De pensioenpremie voor de werknemers wordt in januari 2008 met 1% verlaagd.

Niet serieus genomen
CENSIS, de (werkgevers)organisatie van de schippersinternaten in Nederland, voelt zich door 'Den Haag' niet serieus genomen. In een brief aan de Vaste Kamercommissie Jeugd en Gezin drong directeur Peter Vlok begin mei aan op meer spoed. Als het aan de ambtenaren van minister André Rouvoet ligt, wordt er namelijk pas in het najaar verder gepraat over de 1,2 miljoen euro die internaten extra nodig hebben om de kwaliteit op peil te houden. 

'Het rapport van Berenschot is al anderhalf jaar oud, de beleidsnotitie dateert al van een jaar geleden, u roept het departement op om met ons in gesprek te gaan en er gebeurt helemaal niets. Wij weten inmiddels niet meer waar wij aan toe zijn, de achterstanden in kwaliteit lopen alleen maar op, en de onzekerheid neemt toe', schrijft Vlok aan de Tweede Kamer.

Hooguit half miljoen
Voormalig staatssecretaris Ross (VWS) wilde in februari, ook na een Kamerbreed aanvaardde motie van SGP'er Van der Vlies, niet verder gaan dan een half miljoen euro extra voor schippersinternaten. Een amendement van SP'er Agnes Kant om het verschil van 700.000 euro alsnog in de begroting 2007 opgenomen te krijgen, haalde geen Kamermeerderheid. De Kamer moest het doen met een toezegging voor overleg in het voorjaar tussen de sector en het ministerie. Dat overleg, meldt de CENSIS-directeur, heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

'Telefonisch overleg heeft uiteindelijk geresulteerd in de toezegging dat het ministerie er naar zou kijken in de zomervakantie en het dan in het najaarsoverleg (!!!!) aan u zal voorleggen. Dat betekent dan voor ons weer een verloren jaar waardoor wij nog meer worden teruggeworpen in de kwaliteitsmogelijkheden.' Daarmee voelt CENSIS zich niet serieus genomen, maar volgens Vlok is het 'eigenlijk onacceptabel dat ook naar u als onze volksvertegenwoordiging niet wordt geluisterd. De boodschap was volgens mij duidelijk genoeg, ook van uw zijde, en er wordt helemaal niets mee gedaan'.

De schippersinternaten willen voor de zomervakantie weten waar ze aan toe zijn, zodat ze nog voor het nieuwe schooljaar (intern) orde op zaken kunnen stellen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.