Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Jozias van Aartsen geeft startschot Vuurschepenrace 2007

16-05-2007

SCHEVENINGEN 16/5 - Oud VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen gaf dinsdagavond 19.00 uur het startschot van de Vuurschepenrace en daarmee van de ABN AMRO North Sea Regatta 2007. In tegenstelling tot vorig jaar waren de condities nu rustig met een matige westenwind en soms een waterig zonnetje.
Foto NSRHet startveld van de North Sea Regatta bij Scheveningen. Foto NSR.

foto NSRDe Mean Machine in actie. Foto NSR.

Uiteindelijk begonnen 56 teams verdeeld over drie startgroepen aan de 110-mijl lange oversteek naar Harwich. Zoals verwacht, nam de VO 70 Mean Machine van Peter de Ridder gelijk een voorsprong op de directe tegenstanders.

Thuiswedstrijd
De 70-voeter was een opvallende verschijning in het bonte veld van jachten die veelal twee keer zo klein zijn. Ondanks het wedstrijddebuut van Team Mean Machine met de VO 70, is het tegelijkertijd een thuiswedstrijd en dus bekend water. Team Captain Dirk de Ridder, die de laatste Volvo Ocean Race aan boord van hetzelfde schip volbracht: “De meeste van ons hebben hier vroeger veel gevaren en bovendien is Peter lid van Jacht Club Scheveningen.”

Foto NSRIn de reling hingen ondermeer Gert van der Heijden, schipper van het oude Team Delft Challenge, en Simeon Tienpont die deel uitmaakte van de high potentials op de ABN AMRO Two. De racemachine wordt op de vroege woensdagochtend van 16 mei in Harwich verwacht. Een half uur na vertrek in Scheveningen, lagen de Eclectic van schipper Koen Lockefeer, de Holmatro van Sander Speet en de Scheveningse Daikin Airco van Frans van der Heijden dicht bij elkaar in de buurt. Het is voor het eerst dat de Nederlandse IRC-vloot het in een offshore tegen elkaar opneemt. Morgenochtend zal blijken hoe voorlopig de verhoudingen liggen.

Alternatief startschot
Na de officiële openingsborrel van Jacht Club Scheveningen met ondermeer een toespraak van wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport, voer de Minerva uit. Op de traditionele driemaster wordt echter de scheepshoorn met een touw in de stuurhut op het achterdek bediend. Dat betekende dat oud VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen met een armgebaar het startschot op afstand gaf. Uiteraard enthousiast aangemoedigd door de genodigden, waaronder NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra en Henk Kol, de wethouder van Scheveningen.
Foto NSRMet een armzwaai gaf Van Aartsen het startschot. Naast hem de enthousiaste NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra. Foto NSR

Nieuwe kansen
De IMS-winnaar van 2006, de Pinta-M van Atse Blei, is wederom van de partij met zijn Huisman 41. Nu de IMS plaats maakt voor het IRC-meetsysteem, komen sommige deelnemers met andere schepen. Zo verschijnt veelvoudig winnaar Peter de Ridder met een nieuwe Checkmate, een Swan 45, aan de start en beproeft Hagenaar Frans van der Heijden zijn geluk met een Ker 11.3. De Holmatro, een Grand Soleil 44-R, van de jonge schipper Sander Speet is terug van weggeweest en haalde dit seizoen al twee keer het podium van grote evenementen. Naast de Mean Machine doet er nog een oude generatie oceaanracer mee, die uit de Withbread Round the World Race 1997-98 dateert. De huidige Pleomax van Harm J. Prins zeilde toen als Silk Cut de wereld rond. De 60-voeter werd tweede en fungeerde later als trainingsboot voor Team SEB in de allereerste Volvo Ocean Race in 2001-02.

Hans Bouscholte trekt zich terug
Er kwam dit weekend ook een afmelding. Hans Bouscholte schreef zich in om double handed met zijn Open 60 deel te nemen. Na zijn succesvolle poging om het Noordzeerecord te breken, veranderden echter zijn plannen. Bouscholte: “Er meldden zich twee potentiële sponsoren met wie ik deze week in gesprek ga. Dit heeft nu voorrang, aangezien ik het budget voor mijn deelname aan de Barcelona World Race en de Vendee Globe nog niet rond heb.”

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2007
De ABN AMRO North Sea Regatta startte op dinsdag 15 mei 2007 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 18 mei het startschot voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen.

De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 25 tot met Pinkstermaandag 28 mei 2007. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen. De ABN AMRO One, de winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06, zal gedurende die dagen in de eerste haven te bewonderen zijn.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.