Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Jubileum zeilschip Alida aanleiding voor boekuitgave

23-05-2007

ZUTPHEN 23/5 persbericht Walburg Pers - Dit jaar is het honderd jaar geleden dat bij de scheepswerf Van Aller, te Hasselt de stalen leunder Alida van stapel liep. Bestemd voor de vaart op de Nederlandse en Duitse rivieren heeft zij als vrachtschip een lang en bewogen leven achter de rug. Voorzover bekend zijn er maar enkele van deze leunders gebouwd en de Alida is hiervan de enige die bewaard was gebleven.

De Alida heeft inmiddels een andere bestemming gekregen in het varen met passagiers op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese meren. Het honderdjarig jubileum van de Alida is aanleiding voor de verschijning van de uitgave over de geschiedenis van dit bijzondere zeilschip, getiteld: Zeilschip Alida (1907-2007). De unieke geschiedenis van een Overijsselse leunder.

Het boek is geschreven door Henk Dessens, hoofd collecties en plaatsvervangend directeur van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers. Tijdens het evenement Hassailt dat plaatsvindt van 26 tot en met 29 juli zal op zaterdag 28 juli de Alida feestelijk worden binnengehaald en wordt tevens het boek gepresenteerd.

Enig exemplaar
De Alida is het enige bewaard gebleven exemplaar van het scheepstype stalen leunder, waarvan er slechts enkele zijn gebouwd. In deze uitgave belicht auteur Henk Dessens het bijzonderezeilschip en de mensen die erop werkten en woonden.
Het leven op een zeilend binnenvaartschip was naar hedendaagse begrippen onvoorstelbaar zwaar. De schipper was niet alleen overgeleverd aan de grillen van de natuur, maar ook aan die van de bevrachter. Geen vracht? Geen inkomsten. Bij slecht weer hadden de soms grote gezinnen
slechts enkele vierkante meters woonruimte ter beschikking. Spanningen waren dan niet altijd te vermijden, met name tussen de schipper, die ook vader was, en zijn kinderen, die ook knecht waren.

Eind jaren 1950 kwam de zeilende binnenvaart ten einde. Daarmee verdween een generatie Nederlanders met een bijzondere manier van leven, werken, denken en doen. De schipper – en zeker de zeilschipper van voor de oorlog – was gewend te allen tijde zijn eigen problemen op te
lossen. Dit boek is een eerbetoon aan een verdwenen generatie Nederlanders, hun trots en hun verantwoordelijkheidsgevoel. Eigenschappen die in onze samenleving soms net zo zeldzaam lijken te zijn geworden als zeilende binnenvaartschepen.

Henk Dessens, Zeilschip Alida (1907-2007). De unieke geschiedenis van een Overijsselse leunder, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, genaaid gebrocheerd, geïllustreerd in zwart-wit, ISBN 978.90.5730.491.0, prijs € 14,95 – 72 pagina's.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.