Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Bundock/Ashby winnen Zwitserleven Ronde om Texel 2007

23-06-2007

logoLine honours voor Pols/Veenstra

DE KOOG 23/6 persbericht Zwitserleven Ronde om Texel - Op zaterdag 23 juni 2007 won het Nissan Pro Team Bundock/Ashby de dertigste Zwitserleven Ronde om Texel op handicap. De Australiërs startten met hun F18 Hobie Tiger als meest rechter boot en namen daarmee al direct de leiding op gecorrigeerde tijd.

Foto © Pierrick ContinOverall winnaars. Foto © Pierrick Contin

De strijd om de line honours ging tussen de experimentele M20’s van Pols/Veenstra en Dercksen/Mcintosh. Xander Pols en Tjiddo Veenstra hadden dankzij hun grotere zeilplan van Performance Sails meer snelheid. Zij stuurden hun M20 na 3 uur, 16 minuten en 34 seconden met een straatlengte voorsprong over de finishlijn.

Foto © Pierrick ContinDe start. Foto © Pierrick Contin

De jubileumronde kende gunstige condities met een zuidwestenwind kracht drie en weinig golven. Om 13.00 uur ging de vloot onder spinnaker over de startlijn. De onverwachtse zonneschijn maakte het Zwitserleven Gevoel af. Duizenden toeschouwers genoten van het spektakel.

Foto © Pierrick ContinPols/Veenstra. Foto © Pierrick Contin

“Eindelijk, dit is een droom die uitkomt”, riep een dolblije Xander Pols na binnenkomst. “Na twee keer tweede lukt het nu eindelijk wel.” Bij de vuurtoren zag het er nog niet naar uit, want daar ging de Repeat M20 van Jean-Louis Flier en Peter van Deventer aan de leiding. Pols: “Zij zijn heel laag gestart en konden in één rak naar de gate bij de vuurtoren varen. Wij moesten nog een klap maken, maar Jean-Louis miste daar de tweede gate en moest een stukje terugzeilen. Daardoor konden wij inlopen.”

De voorhoede bereikte zo snel het Wad dat daar nog weinig water stond en de roerbladen geregeld opliepen. De VX20 van het Zwitserleven team Dercksen/Mcintosh bereikte als zesde het noordpunt van Texel. Mcintosh: “We hadden een langzame start door een slechte spiset. Daarna moesten we ons naar voren vechten. We konden het gat met Xander een paar keer dichten.”

Dat gebeurde ondermeer bij de VC-boei op weg naar Oudeschild. Daar bedroeg de achterstand slechts 8 seconden. Uiteindelijk konden Pols/Veenstra hun voorsprong vergroten tot bijna zes minuten. Pols: “Op het Wad nam de wind af en konden we steeds verder uitlopen op Herbert.”

Veenstra stond na binnenkomst te glunderen op het strand: “Vijftien jaar geleden deed ik voor het eerst mee. Toen hadden we een aanvaring en zijn we niet gefinisht. Nu komen we als eerste binnen.” De Eagle 20 van Jaap Straakenbroek en Menno Vercouteren kwam als derde binnen.

F18’s domineren op handicap
De drie Hobie Tiger Nissan Pro Teams lieten een indrukwekkende spinnakerstart aan de rechterkant van de lijn zien. Met de Australiërs Bundock/Ashby aan kop, spoten ze richting de vuurtoren. De rode Yamaha - Boskalis Nacra Infusion van Heemskerk/Tentij had daarboven een gat gevonden. Voor Team Zwitserleven Booth/Dercksen sloeg al direct het noodlot toe. Bij het hijsen van de spinnaker liep het val bovenin de mast vast. Booth: “Er zat niets anders op dan de boot om te gooien. Onze Ronde was dus eigenlijk na dertig seconden gefinisht.”

Bundock, overall winnaar in 2003, en Ashby kwamen als tweede boot bij de vuurtoren aan. Bundock: “We hebben de race bij de start gewonnen. Daarna hebben we verdedigd op de andere F18’s. We wilden niet dat die dicht onder het eiland zouden komen, want daar zat goede wind. Ondertussen konden wij onze voorsprong vergroten.” Zij pakten overtuigend de eindzege, de eerste voor Ashby. “Het is fantastisch om deze uitdagende race te winnen. Er deden veel goede zeilers mee, dus ik ben heel erg blij.”

Foto © Pierrick ContinHeemskerk/Tentij. Foto © Pierrick Contin

Volgens Bastiaan Tentij kwamen zij op het Wad net wat snelheid te kort om de Aussies in te halen: “Bij Oudeschild kwam Mourniac nog over ons heen.” Het Franse Nissan team Mourniac/Citeau debuteerde dit jaar in de Zwitserleven Ronde om Texel. Pas in het laatste rak naar de finish verloren de Fransen hun positie aan Heemskerk en Tentij. Mourniac en Citeau eindigden daardoor als derde overall.

Foto © Pierrick ContinMourniac en Citeau. Foto © Pierrick Contin

Mourniac: “Daar zijn we zeker heel erg blij mee. Op het Wad liepen we twee keer aan de grond. Dat kostte ons drie of vier plekken. Aan de wind naar Oudeschild konden we dat weer goedmaken, maar aan het einde had Mischa meer snelheid.” Uiteindelijk bezettend de F18’s de eerste zeven posities van het totaalklassement.

Mooi einde jubileumronde
Inmiddels zijn alle deelnemers binnen en zijn de voorbereidingen voor de feestelijke prijsuitreiking in volle gang. Wedstrijdleider Jaap Tirion toonde zich verheugd over de jubileumrace: “Ik ben erg blij met de mooie zeilomstandigheden van vandaag. Daarmee hebben we de soms heftige edities met schade achter ons gelaten. De toon voor de volgende dertig jaar is gezet.” Van de 503 gestarte deelnemers, kwamen er 492 over de finish.

Top vijf overall op handicap:

1. AUS – Bundock/Ashby, F18 Hobie Tiger
2. NED – Heemskerk/Tentij, F18 Nacra Infusion
3. FRA – Mourniac/Citeau, F18 Hobie Tiger
4. FRA – Boulogne/Lepetre, F18 Cirrus
5. GER – Gosche/Gosche, F18 Hobie Tiger

Naast Zwitserleven werd het evenement ook gesponsord door TNG Swiss Watches, Repeat Sales Promotions, W&H/Liebherr, Yamaha Nederland, Nissan, Teso, VVV Texel, de Mondriaan Onderwijsgroep, Rabobank, de Meeuw, Zeilen, Texeler, Stiehl Entertainment en Paal-17 Events.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.