Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Maritieme industrie wil 'bottom up' innovatiebeleid

13-07-2007

HME-jaarberichtMinister Van der Hoeven ontvangt jaarbericht maritieme toeleveranciers
ROTTERDAM 13/7 persbericht Holland Marine Equipment - Op 12 juli 2007 ontving minister Van der Hoeven van Economische Zaken van Pim van Gulpen, voorzitter van Vereniging Holland Marine Equipment (HME), het eerste HME-jaarbericht. Dit document is getiteld 'Samen sterk in waterwerk'. Het breekt een lans voor samenwerking in de maritieme industrie, waarbij de innovatieve kracht van kleinere bedrijven centraal staat. Inhoudelijk identificeert het rapport vier aandachtsgebieden: bottom up innovatie, personeel, klimaat en energie en export.

Foto HMEDe internationale scheepsbouw beleeft hoogtijdagen. De sector staat onder grote druk om aan de vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd neemt de internationale concurrentie toe en moeten de Nederlandse bedrijven blijven innoveren. Stimuleringsmaatregelen op de vier aandachtsgebieden werken alleen wanneer er voldoende wordt samengewerkt tussen industrie, branche en overheid.
Tijdens de aanbieding benadrukte de heer Van Gulpen dan ook dat samenwerking in de sector van het grootste belang is voor het lange termijnsucces van de sector.

Laagdrempeligheid
Teamwork bij de realisatie van bottom up innovatiebeleid is daarbij essentieel. De branchevereniging benadrukt het belang van eenvoudige toegang tot innovatiesubsidies voor middelgrote en kleine bedrijven. Deze laagdrempeligheid geeft een extra stimulans om de voorsprong te behouden en daarmee de concurrentiepositie veilig te stellen.

In de maritieme industrie is een tekort aan technisch personeel op alle niveaus. HME pleit voor gerichte opscholingscursussen om op korte termijn aan de personeelsproblemen te werken. Daarnaast dient er voldoende in-, door- en uitstroom bij de technische opleidingen te zijn. Met name wordt er een groot gebrek aan maritieme servicetechnici geconstateerd.

Op het gebied van klimaat en energie stelt HME een maritieme proeftuin voor, waarin de beschikbare kennis op het gebied van uitstootreductie wordt gebundeld en toegepast.

Exportkredieten
Het vierde aandachtsgebied betreft export. Naast de reguliere handelsbevordering bestaat er behoefte aan kredietfaciliteiten voor werven in opkomende landen, die Nederlandse goederen aanschaffen. Dergelijke kredietfaciliteiten, die al worden toegepast door andere Europese landen, kunnen worden ontwikkeld door consortia van financiële dienstverleners, de overheid en de industrie.

De Nederlandse maritieme toeleveranciers zijn een belangrijke schakel in het scheepsbouwproces; zij bezorgen een schip 70% van zijn waarde. Met een gezamenlijke maritieme omzet van €3 miljard zijn zij goed voor 10% van de Europese markt, bieden werk aan 19.000 mensen (exclusief niet-maritieme activiteiten) en exporteren 46% buiten de Europese Unie.

Met het aanbieden van het jaarbericht wil HME de maritieme industrie onder de aandacht brengen van de Minister en een extra impuls geven aan hechte samenwerking met de overheid.

Het HME-Jaarbericht is in te zien en aan te vragen op www.hme.nl onder 'Vereniging HME - Publicaties'.

Zie ook:

Minister van der Hoeven van Economische Zaken bij scheepswerf Keppel Verolme in Rotterdam-Botlek. Video: Ministerie EZ

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.