Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Team Boskalis Heemskerk/Tentij Europees kampioen F18 2007

14-07-2007

Team BoskalisDERVIO / Italie 14/7 persbericht Team Boskalis - Op vrijdag 13 juli 2007 werd Team Boskalis Heemskerk/Tentij (regio Den Haag) Europees Kampioen Formule 18 catamaranzeilen. Op het Italiaanse Comomeer wisten zij met hun Nacra Infusion en een constante reeks de concurrentie op 22 punten achterstand te zetten.

Het tweede Boskalis-team Larsen/Dubbeldam (Den Haag) zakte dankzij een moeizame slotdag naar de twaalfde plaats overall. Het zilver ging naar de Britten Styles/Crawford (GBR), gevolgd door Mourniac/Citeau (FRA). In totaal voeren de deelnemers veertien races.

18 Knopen en veel draaiingen
Op de laatste dag voer de gold fleet nog eens vier races. De windsterkte liep op van zwak tot ongeveer 18 knopen met veel draaiingen. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij sloegen daarin hun finale slag met een score van 4-3-2-3. Tentij: “Vooral in het begin van de week hebben we met de Britten gevochten, maar vandaag wisten we na twee wedstrijden dat het kampioenschap erin zat. Zij finishten namelijk slecht.”

Voor de 19-jarige Tentij is het zijn eerste jaar in de F18. Hij vormt normaliter een duo met Stefan Dubbeldam, maar vaart dit seizoen in het kader van de Nacra Master Class met leermeester Mischa Heemskerk. Heemskerk was al eerder Europees Kampioen Hobie Tiger en derde op het EK Tornado. Tentij kon vrijdagavond zijn geluk niet op: “Dit is ongelofelijk. Het is niet te beschrijven. Ik ben echt blij. We hebben hier zo lekker gevaren. Ik moest me hard concentreren op de schootvoering. Het is hier nogal smal, waardoor er door de vele boten rare golven ontstaan. Je moet dan ook nog op de concurrentie letten en op de shifts, want de wind draait hier als een dolle. Het is gelukt…mijn jaar kan echt niet meer stuk.”

‘Tactisch uitdagend’
“Wij hebben het vandaag steeds bij de start weggegeven”, verklaarde Dubbeldam hun val buiten de toptien. “Het was echt een baan waarop je goed weg moest zijn. Je moest ook links op de baan zijn in plaats van rechts, zoals de rest van het kampioenschap. Wij begrepen er allebei even niets van. Dit hele EK was tactisch uitdagend. Qua condities hebben we van alles wat gehad.”

Volgens de 19-jarige stuurman in wording, hij bemant nu voor Gunnar Larsen met de bedoeling het roer in een later stadium weer over te nemen, was het een zware vloot. “Je moest zeker twee minuten voor de start op de lijn liggen. Je kon je redelijk naar voren zeilen, maar dat was wel lastig.” Ook Dubbeldam kijkt tevreden terug op zijn eerste EK in de F18: “Het is natuurlijk jammer van die laatste races, maar ik heb veel geleerd.”

Team Boskalis goed op weg
Het jeugdige Team Boskalis Dubbeldam/Tentij wil niet alleen met vlag en wimpel afstuderen, maar ook nog eens de wereldtop van de catamaransport bereiken. Dubbeldam zit in het tweede jaar van zijn studie Maritieme Techniek aan de TU Delft. Tentij is eerstejaars Civiele Techniek aan de HTS van de Haagse Hogeschool. Het door ambitie en doorzettingsvermogen gedreven studentenduo werkt de komende jaren gefaseerd naar het doel van deelname aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen toe.

Het avontuur begint met de allereerste Nacra Master Class in de sterke F18-klasse, waarna de jongens zullen doorstromen naar de olympische Tornado. Volgens Roel Berends, Group Director Corporate Relations Boskalis past de campagne van de jongens in hun nieuwe sponsorbeleid: “Het is niet alleen maritiem van aard, maar het heeft ook met innovatieve techniek te maken en er zit een belangrijk element van kennisoverdracht in. En daarnaast is het ambitieus, deze jongens willen winnen. Er zijn dus veel raakvlakken met Boskalis.”

Met de klinkende resultaten in de Master Class-formaties, is het Team Boskalis goed op weg om een volgende stap in het proces te zetten. Vanaf 2008 gaan Dubbeldam en Tentij samen het geleerde in de praktijk brengen.

Over Boskalis
Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in de baggersector voorkomende diensten. Daarnaast heeft zij posities in strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in offshore dienstverlening (Lamnalco). Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft (inclusief zijn aandeel in partnerships) circa 8.000 medewerkers in dienst.

Top 5 EK F18 2007:

1. NED – Heemskerk/Tentij, Nacra Infusion (27 punten)
2. GBR – Styles/Crawford, Nacra Infusion (49 punten)
3. FRA – Mourniac/Citea, Hobie Tiger (53 punten)
4. AUS – Goodall/Goodall, Capricorn (77 punten)
5. FRA – Vaireaux/Petit, Hobie Tiger (88 punten)

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.