Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

'De Binnenvaart' zet een lashbak voor de René Siegfried

06-10-2007

ROTTERDAM 6/10 - Vereniging 'De Binnenvaart' is bezig met de aanschaf van een lashbak om het ruimteprobleem aan boord van duwboot René Siegfried te lenigen. Dat vertelde voorzitter Jos Hubens de ongeveer 250 leden zaterdagmiddag in de Lloydzaal op de hoogste verdieping van het STC in Rotterdam. De najaarsbijeenkomst stond helemaal in het teken van de reis door Rusland, die overigens een vervolg krijgt in Siberië. Het totaal aantal leden is inmiddels gestegen naar 3.335.

Foto (c) VAART!Jos Hubens, gehuld in Oekraïens tenue, met aan de wand de vlag van de Russische rederij die 116 reizigers van St Petersburg naar Moskou voer. Foto © VAART!

Hubens benadrukte het grote belang van vrijwilligers. De vereniging heeft er veel nodig en méér naarmate de activiteiten toenemen. De voorzitter somde op: 'Het museum moet vaker open, één dag is te weinig. We gaan meer in de openbaarheid, er is belangstelling van radio en tv. Het binnenvaartcentrum wordt gebruikt voor bijzondere presentaties. Heel de zaak moet draaiende gehouden worden en voor je zo'n lashbak hebt ingericht... Dus, wie interesse heeft moet ons vooral komen helpen.'

De ruimte aan boord van de René Siegfried is te beperkt voor de groeiende collectie van Vereniging 'De Binnenvaart'. 'We zijn uit het museum gegroeid en de opslag is ook al vol', zei Hubens. De vereniging heeft 500 m2 geclaimd in de voormalige werfhal van De Biesbosch, maar kan al niet meer op de renovatie wachten. Omdat Forest Lines binnenkort stopt met de lijndienst met lashschepen tussen New Orleans en Rotterdam, gaan de gedachten uit naar zo'n 400 tons lashbak als extra opslag.

Basisscholen
De Stichting Watertransport komt Vereniging 'De Binnenvaart' met geld te hulp. Met een donatie van meer dan 10.000 euro wordt het verenigingsschip René Siegfried voorzien van een installatie voor beeld- en geluidpresentaties. Die is vooral nodig bij - nóg zo'n groeiende activiteit - het laten kennismaken van basisschoolklassen met de binnenvaart. Ze worden ontvangen en rondgeleid op de René Siegfried. De vereniging heeft stille hoop dat de kennismaking bij een aantal leerlingen zal leiden tot een beroepskeuze voor de binnenvaart.

In zijn openingswoord keek voorzitter Jos Hubens met trots terug op de geslaagde recordpoging voor het Guiness Book of Records, waarmee tijdens het evenement Vaart in Dordt 148 duwers en slepers in kiellinie, in een lengte van 6 km langs Dordrecht voeren. De video riep enthousiaste reacties op in de zaal.

Naar Siberië
Chris van Eijmeren, mede-organisator van de maritieme zomerstudiereis door Rusland en Oekraïne, nam de zaal in een smeuïg fotorelaas mee op de reis van St Petersburg naar Moskou, met de trein naar Odessa en langs de Dnepr naar Kiev. Met oog voor cultuur en landschap, maar vooral ook voor nautische aspecten.

De maritieme studiereis 'Rusland & Oekraïne van noord naar zuid' wordt voor 2008 opnieuw aangeboden. Wie er in 2007 niet bij kon zijn, kan voor informatie over de volgende editie van de reis terecht op www.debinnenvaart.nl (via Excursie's / Studiereizen / Studiereis 2007)

Aangestoken door de verhalen van de Siberische kapitein van het cruiseschip Maxim Rylsky, heeft Hubens inmiddels de mogelijkheden van een reis naar de 4000 km lange rivier Jenissei in Siberië onderzocht. Er ligt een eerste voorstel voor een 18-daagse reis in juli/augustus met vliegen naar Moskou, twee dagen treinen met de Transsiberië Express en varen op de Jenissei, met passage van de schepenlift bij Krasnojarsk. De kosten liggen globaal rond de 3500 euro per persoon.

Dichter bij huis organiseert Vereniging 'De Binnenvaart' samen met Rivers & Cruising (Gabriella Bronsema) in maart volgend jaar een 8-daagse Museum & Shopping Rheincruise Dordrecht – Basel. Deze maritieme studiereis 2008 staat in het teken van 60 jaar Rijncruisevaart. Het mps Switzerland II legt aan in acht plaatsen met binnenvaartmusea; er is voldoende tijd voor winkelen en toeristische uitstapjes.

Na de pauze ging het Rusland-reisverhaal verder met een video van medereiziger Sjaak Grinwis. Die is op DVD te koop bij de winkel aan de Maashaven. De 'officiële' verenigingsfilm door Rob Zwiers laat nog even op zich wachten. Hubens verwacht die op Europort Maritime te kunnen aanbieden. Tegelijk verschijnen dan twee nieuwe boeken: 'De wereld in scheepsnamen' door Karla Erfmann en een nieuwe 'Geschiedenis van de Binnenscheepvaart' over rederij Veerhaven.

Foto (c) VAART!Aan de tafels met boeken, DVD's, t-shirts en Binnenvaartspellen werden drukke zaken gedaan. Foto © VAART!

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.