Agenda RSS

De RSS feed kan niet gelezen worden.

Meer bijeenkomsten »

Peiling

De nieuwe VAART!website...

Nu online

0 Vaartleden 57 Gasten

Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Bestemming New York - De bijzondere geschiedenis van ms Zaandam, 1939-1942

08-10-2007

Bestemming New YorkZUTPHEN 8/10 persbericht Walburg Pers - Op 2 november is het 65 jaar geleden dat het Nederlandse koopvaardijschip Zaandam tot zinken werd gebracht. Mede naar aanleiding hiervan verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Bestemming New York. De bijzondere geschiedenis van ms Zaandam, 1939-1942 van de hand van Henk Top.

De auteur reconstrueerde de belevenissen van de bemanning van de Zaandam aan de hand van brieven, dagboeken, krantenartikelen en gesprekken met nabestaanden. Op levendige wijze belicht hij in deze uitgave de rol van de Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd.

In 1939 wordt de Zaandam, een nieuw lijnschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) in gebruik genomen. De politieke spanningen in Europa zijn al voelbaar en de schepen van de HAL kunnen het aanbod van passagiers nauwelijks verwerken.

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt halen Engelse, Franse en Duitse rederijen hun passagiersschepen uit de lijndiensten tussen Europa en de VS. Hoewel de risico’s steeds groter worden varen de Nederlandse maatschappijen door. De Zaandam wordt eind april 1940 naar Nederlands-Indië gedirigeerd, maar ook daar breekt de oorlog uit. Kapitein Stamperius weet een aanval van Japanse Zerojagers af te slaan en ontsnapt – met honderden evacués aan boord – aan de Japanse omsingeling van Java. Ook een hachelijke bevoorradingsmissie van het Britse leger in het Midden-Oosten brengt hij, ondanks de dreiging van Duitse U-boten, tot een goed einde.

Op de terugreis naar New York gaat het echter mis. In november 1942 wordt de Zaandam getorpedeerd op 400 mijl uit de Braziliaanse kust. Stuurman Broekhof weet met 59 opvarenden in een lekke reddingsboot na acht dagen de kust van Brazilië te bereiken. Drie andere schipbreukelingen worden na 83 dagen uit zee opgepikt. Uiteindelijk blijken 134 bemanningsleden en passagiers van de Zaandam te zijn omgekomen.

Henk Top MSc (1952) werkt bij de Politieacademie, maar begon zijn carrière op zee en in de Rotterdamse haven (stuurman bij Nedlloyd, reserve-officier, milieu-inspecteur). Maritieme geschiedenis blijft hem boeien.

Henk Top, Bestemming New York. De bijzondere geschiedenis van ms Zaandam (1939 - 1942) , Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geïllustreerd in zwart-wit, genaaid gebrocheerd, ISBN 978.90.5730.516.0, prijs € 19,95 – 208 pagina's.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.