Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Oude Maas gestremd door gaslek Heinenoord

12-10-2007

ROTTERDAM 12/10 - De vaart over de Oude Maas ter hoogte van Heerjansdam is uit voorzorg enige uren stilgelegd vanwege een lekkende pijpleiding. Het lek ontstond vermoedelijk tijdens graafwerkzaamheden, meldt RTV Rijnmond. Om 14:15 uur was de scheepvaartstremming voorbij.

Zie ook:

De stof die vrijdag in Heinenoord is vrijgekomen is waterstof. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf Air Liquide, waar de leiding van is. Lange tijd heerste er onduidelijkheid of het om het giftige gas ethyleenoxide of het brandbare waterstof ging. De hulpverleningsdiensten gaan er ook van uit dat het waterstof gaat, maar willen nog niet helemaal uitsluiten dat er een lek zit in de ethyleenoxideleiding.

De brandweer liet het ontsnapte gas gecontroleerd branden. Daardoor werd de verspreiding van schadelijke stoffen beperkt. Voor de zekerheid is een waterscherm opgetrokken. In Heinenoord moesten ramen en deuren gesloten blijven. Ook moesten ventilatoren uitgezet worden. Etheenoxide -dat vroeger bekend stond als ethyleenoxide- is giftig en uiterst explosief. Waterstof is zeer brandbaar.

Waterschermen moeten de verspreiding van het gas tegengaan. Radio Rijnmond doet dienst als rampenzender. De omroep werd om 11 uur op de hoogte gebracht van de situatie door de hulpdiensten, terwijl de lekkage kort na negen uur zou zijn ontstaan.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.