Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Documentaire '50 jaar duwvaart' op RTV Dordrecht

23-10-2007

DORDRECHT 23/10 - Komend weekend zendt RTV Dordrecht de documentaire ’50 jaar duwvaart’ uit. Het bijna een half uur durende televisieprogramma geeft een beeld van de nog jonge geschiedenis van de Europeese duwvaart. De in 2000 failliet verklaarde Dordtse scheepswerf De Biesbosch vervult in deze historie een hoofdrol. Er rolden daar 36 duwboten en honderden duwbakken van de werf.

Lees en beluister ook:

Programmamakers Thijs Blom en Fokko van der Straaten, die begin dit jaar een documentaire maakten over de Buytink-brand, kregen bij het maken van hun nieuwe programma veel hulp van Vereniging De Binnenvaart. In de documentaire is een hoofdrol weggelegd voor voorzitter Jos Hubens, die als docent verbonden is aan het Scheepvaart- en Transport College en geldt als een autoriteit op het gebied van de binnenvaart.

Wasserbüffel
Op 29 oktober 1957 voer de eerste duwboot van Rotterdam naar Duisburg. Historische beelden van de proefvaart met “Der Wasserbüffel” ontbreken uiteraard niet. In het programma wordt de evoluatie van de duwboot in beeld gebracht. Dat gebeurt onder meer aan boord van de René Siegfried, die op de Stadswerven ligt afgemeerd als museumschip, en varend op de modernste duwboten van de Brielse rederij Veerhaven.

Aan het eind van de documentaire komt ook de Zwijndrechtse scheepwerf Gebr. Kooiman in beeld, waar afgelopen zomer de allernieuwste duwboot ten doop gehouden werd. De know-how van De Biesbosch blijkt niet verloren te zijn gegaan en zelfs behouden voor de Drechtstreek.

’50 jaar duwvaart’ wordt vrijdag tussen 18.00 en 19.00 uur voor het eerst uitgezonden op TV Dordrecht. Het programma blijft daarna elk uur te zien tot zondagmorgen 10.00 uur.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.