Agenda RSS

De RSS feed kan niet gelezen worden.

Meer bijeenkomsten »

Peiling

De nieuwe VAART!website...

Nu online

0 Vaartleden 85 Gasten

Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Dronken schipper de weg kwijt op Westerschelde

20-12-2007

VLISSINGEN 20/12 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Vlissingen heeft op de Westerschelde donderdag 20 december tegen de schipper van een lege binnenvaarttanker proces-verbaal opgemaakt voor onder andere het varen onder invloed. De 58-jarige schipper uit Oostende had een alcoholpromillage van 1,5 promille in zijn bloed.

Omstreeks 09.10 uur kreeg de Waterpolitie van de Verkeersleiding de melding dat er vanaf Antwerpen een binnenvaarttanker onderweg was die niet reageerde op oproepen van de Centrale Zandvliet en van andere schepen. Het schip zou ook slingerend over de rivier varen en zelfs ergens vastgezeten hebben. De Waterpolitie voer het schip tegemoet.

Aan boord van het schip constateerden de agenten dat de schipper gedronken had. De voorlopige ademtest gaf aan dat hij boven de toegestane limiet van 0,8 promille zat. Bij nader onderzoek bleek dat er nog verschillende andere redenen waren waarom het schip eigenlijk niet mocht varen. De schipper was niet in het bezit van het radarpatent dat vereist is bij het varen in de mist. Bovendien was het schip onderbemand. De tweede persoon aan boord was namelijk niet in het bezit van de vereiste papieren. Verder was er geen goede zeekaart aan boord zoals dat is voorgeschreven.

Aan boord zag de Waterpolitie dat in de bakboords huid van het schip een scheur van circa vijf meter zat waardoor het schip een beetje water maakte en iets slagzij maakte. Tegenover de Waterpolitie verklaarde de schipper dat hij onderweg was van Zelzate naar Luik en dat hij wist dat hij ergens had vastgezeten maar van een scheur wist hij niets. Hij was niet zo bekend op de Westerschelde en de mist maakte het er niet makkelijker op.

De Waterpolitie nam het commando van het vaartuig over en bracht het schip naar Hansweert. De schipper is vandaar naar het politiebureau overgebracht waar de definitieve uitslag 1,5 promille alcohol in het bloed van de schipper aangaf. De schipper kreeg een vaarverbod tot 's middags 16.00 uur opgelegd.

In overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat werden het certificaat van onderzoek en het certificaat van goedkeuring van het schip ingenomen. Het schip dient eerst gerepareerd te worden en na herkeuring kan de eigenaar de papieren weer terugkrijgen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.