Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

BP stelt leeftijdseis uit voor derden-tankers

21-01-2008

ROTTERDAM 21/1 - Oudere binnenvaarttankers van derden kunnen tot eind juni alsnog terecht op BP's eigen of gehuurde terminals. Dat heeft de oliemaatschappij maandag laten weten in een 'Liquid Barge Approval Policy Waiver', een tijdelijke ontheffing van het per 1 januari 2008 ingevoerde beleid.

BP briefDe nieuwe beleidsregel stelt dat vanaf 1 januari 2008 wereldwijd binnenvaarttankers boven 600 ton, in eigendom, charter of onder contract bij BP, niet ouder mogen zijn dan 35 jaar en dat vanaf 1 januari 2010 alle schepen dubbelwandig moeten zijn met een maximale leeftijd van dertig jaar.

In Weekblad Schuttevaer gaf BP vorige week al aan de inzet van tankers ouder dan 35 jaar bij nader inzien niet categorisch uit te sluiten. Ook de inzet van oudere enkelwandige tankers met een vernieuwde dubbelwandige ladingzone werd versoepeld.

Kantoor Binnenvaart (KB) en Vereniging Belgische Reders der Binnen- en Rijnvaart (VBR) voorspelden in een gezamenlijk persbericht dat 'het weigeren van enkelwandige tankers, gekoppeld aan onredelijke leeftijdseisen voor alle categorieën' forse problemen op zou leveren.

KB en VBR kondigden juridisch onderzoek aan naar de hardheid van de leeftijdeis en naar uitsluiting 'transporten voor derden' als gevolg van druk door BP. 'Klanten zijn immers nooit zeker of BP niet ergens in de keten is of wordt betrokken en daardoor ‘onzichtbaar’ alsnog zijn beleid doorvoert. Ladingen worden namelijk dikwijls doorverkocht terwijl het schip onderweg is. Hierdoor stevent het gros van de enkelwandige schepen alsnog af op uiterst zware financiële gevolgen, cq. faillissement', aldus het persbericht van KB en VBR.

In de verklaring van maandag neemt BP tot eind juni de tijd voor verdere discussie over de leeftijdeis: 'BP looks forward to continuing a discussion on its barge age requirement policy with relevant authorities including trading exchanges'.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.