Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

IHC Merwede: 2007 opnieuw recordjaar, nettowinst verdubbeld tot 65 miljoen euro

03-04-2008

PERSBERICHT IHC Merwede, 3 april 2008 

Hoofdpunten

  • Markten onverminderd goed: verdubbeling orderportefeuille tot circa EURO 1.5 miljard
  • 50% omzet groei tot EURO 774 miljoen
  • EBITDA marge verbeterd van 8% tot 11%
  • Vergroting capaciteit nationaal en internationaal
  • Marktgerichte groepering bedrijfsonderdelen: Dredging & Mining, Offshore & Marine en Technology & Services.

Omzet en resultaat
Zowel de omzet als de EBITDA marge is in 2007 flink gestegen. Over 2007 is een omzet gerealiseerd van € 774 miljoen (€ 523 miljoen in 2006). De netto winst bedraagt € 64,6 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2006. Deze verdubbeling komt door hogere verkoopmarges en een verdere verbetering van de resultaten op afgeleverde orders. Met een verbeterde projectbeheersing is het gelukt de veel hogere bedrijfsdrukte om te zetten in goede financiële resultaten.
IHC Merwede verwacht voor 2008 een verdere groei van de omzet tot boven € 1 (één) miljard, met vergelijkbare marges als in 2007.

Markten
IHC Merwede is wereldmarktleider op het gebied van de bouw van klantspecifiek baggermaterieel en is toonaangevend op het gebied van de bouw van complexe klantspecifieke offshore constructieschepen en equipment. De offshoremarkt vormt inmiddels 31% van de omzet.
Beide markten hebben zich in 2007 goed ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in de verkoop van 9 klantspecifieke schepen voor de bagger en offshore en 22 baggerschepen van onze standaard Beaver serie. In China zijn 10 grote standaard snijkopzuigers verkocht, die op locale partnerwerven worden gebouwd . Bij de Technology & Services bedrijven binnen de groep is een record aantal verkopen geboekt.
De markten waarin IHC Merwede opereert zullen zich naar verwachting, in de komende jaren positief blijven ontwikkelen.

De wereldeconomie kent een aantal voor IHC Merwede relevante drijvende krachten: de alsmaar toenemende behoefte aan olie en gas, de sterk groeiende vervoerstromen over de wereld, de groeiende behoefte aan infrastructuur als gevolg van de ontwikkelende economieën en de roep om een nieuwe benadering van watermanagement.

De wereldbevolking neemt toe en verplaatst zich naar de kustgebieden waar de economische activiteiten zich gaan concentreren: 80% van de grote steden bevinden zich aan de kust of in delta’s. Voor het aanleggen van de benodigde grootschalige economische, logistieke en stedelijke voorzieningen zijn grootscheepse baggerwerken nodig. De welvaart neemt toe. Er ontstaat steeds meer behoefte aan projecten in het kader van vrijetijdsbesteding en toerisme veelal aan het water. Ook hiervoor moet de nodige grootschalige infrastructuur worden gecreëerd. Daarnaast dwingt de stijgende zeespiegel tot extra aandacht voor kustbescherming. Om daar op in te spelen, breiden onze klanten, de baggerondernemingen, wereldwijd hun vlootcapaciteit sterk uit.

Nu de makkelijk bereikbare bronnen voor olie en gas in exploitatie zijn en onvoldoende aan de stijgende vraag kunnen voldoen, strekt de zoektocht naar olie en gas zich steeds verder uit naar onherbergzamere oorden zoals de diepe zeeën en de arctische gebieden. Hierdoor zijn gespecialiseerde en hoogwaardige schepen en ander offshore materieel, nodig. IHC Merwede levert aan deze markt materieel zoals hoogwaardige schepen voor boringen, voor het behandelen van olie- en gasputten en voor het leggen van pijpen, maar ook hydraulische heihamers, hijsmaterieel en ander gespecialiseerd equipment.

Samenwerking
Het klantspecifiek bouwen van complexe bagger-, offshoreschepen en equipment vormt een belangrijk deel van de activiteiten van IHC Merwede. Naast de hiervoor benodigde kennis en ervaring is een vergaande samenwerking met de klant hierbij essentieel. Dat geldt ook voor samenwerking met de vele toeleveranciers.
Het verder ontwikkelen van deze relaties is één van de prioriteiten van IHC Merwede. De andere prioriteiten zijn groei en productontwikkeling.

Groei
De gunstige marktomstandigheden die voor de komende jaren worden verwacht, geven de onderneming de mogelijkheid om fors te blijven groeien. In 2007 is de engineering en productiecapaciteit al flink uitgebreid. Om de alsmaar groeiende markten goed te bedienen is verdere capaciteitsuitbreiding nodig. Aangezien er in Nederland onvoldoende mogelijkheden zijn, zal hiervoor vooral in het buitenland worden gezocht. Zo gaat IHC Merwede zijn productievestiging in Guangzhou, China flink uitbreiden. Verdere uitbreidingen in China zijn in onderzoek.

Product en service-ontwikkeling
IHC Merwede ontleent haar concurrentie kracht vooral aan technisch goede en innovatieve producten, met relatief lagere operationele kosten. Om deze positie uit te bouwen, investeert IHC Merwede fors in productontwikkeling. In 2007 is € 23 miljoen, 3% van de omzet, besteed aan productontwikkeling.
Verder wil IHC Merwede haar Technology & Services positie in de baggermarkt, maar vooral ook in de offshoremarkt verder uitbouwen d.m.v. gerichte acquisities. Zo werd in 2007 VREMAC, fabrikant van gespecialiseerde hydraulische cilinders gekocht en werd begin 2008 de acquisitie gerealiseerd van het Engelse The Engineering Business, leveranciers van gespecialiseerde equipment voor de offshore constructiemarkt. IHC Merwede heeft voldoende financiële middelen beschikbaar voor verdere acquisities.
Daarnaast is in 2007 het “life cycle support” concept verder vorm gegeven: IHC Merwede wil haar klanten in het veld, gerichte ondersteuning geven bij de instandhouding van de schepen. Hiervoor is de service organisatie wereldwijd uitgebreid en is het netwerk van ondersteunende kantoren in Kinderdijk, Dubai, Singapore, Guanzhou en Tianjin, uitgebreid met een vestiging in Nigeria. Verdere uitbreidingen zijn voorzien.
Deze innovaties, in combinatie met een efficiënte bedrijfsvoering, korte doorlooptijden en uitbreiding van capaciteit, stellen IHC Merwede in staat de concurrentie het hoofd te beiden.

Profiel IHC Merwede
IHC Merwede richt zich op de voortdurende ontwikkeling van haar ontwerp- en bouwactiviteiten voor de gespecialiseerde scheepsbouw, m.n. bagger en offshore. IHC Merwede is wereldmarktleider in de bouw van gespecialiseerd baggermaterieel en complexe custom-built offshore schepen. Tot de klantenkring van IHC Merwede behoren grote baggerbedrijven, olie- en gasconcerns, offshore contractors en overheden.
Bij IHC Merwede zijn ongeveer 2.200 medewerkers in vaste dienst, verspreid over de bedrijfslocaties in Nederland. Ook zijn er vestigingen in Engeland, China, Houston (USA), India, het Midden-Oosten, Rusland en Singapore.
IHC Holland Merwede is voor 49% het eigendom van Rabo Capital, de participatiemaatschappij van Rabobank, voor 33% van het management en personeel en voor 18% van Parkland, een onderdeel van de Indofin groep.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.