Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Europese binnenvaart blijft statistisch stabiel

14-04-2008

BRUSSEL 14/4 - Het wegvervoer in Europa is in 2006 met een kwart gegroeid ten opzichte van 2000. Daardoor steeg het aandeel wegvervoer in de 'modal split' met drie punten naar 73 procent. Dat blijkt uit de studie 'Modal split in the inland transport of the EU' van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

De marktpositie van de binnenvaart als vervoersmodaliteit bleef in 2006 stabiel. De vlootvernieuwing en capaciteitsvergroting in met name Nederland lijkt statistisch (nog) geen effect te hebben op de totale vervoersprestatie.

Vijf procent
Met 138 miljard tonkilometer ging vijf procent van alle vrachtvervoer in de 27 EU-lidstaten per schip. Binnenvaart verloor evenals railvervoer en pijpleidingtransport een procentpunt aan het wegvervoer. Duitsland (64 miljard tonkm) en Nederland (42 miljard tonkm) zijn samen goed voor driekwart (77 procent) van de vervoersprestatie in het Europese vervoer over water. In Duitsland verloor de binnenvaart sinds 2000 anderhalf miljard tonkilometer aan vervoerde lading per binnenschip.
Voor andere EU-landen is binnenvaart van minder belang. Frankrijk, België en Roemenië dragen elk tussen de acht en negen miljard tonkilometer bij, alle andere lidstaten minder dan twee miljard tonkilometer. Luxemburg (381 miljoen tonkm) en Slovakije (106 miljoen tonkm) zijn landen waar de binnenvaart groeit, in Tsjechië (44 miljoen tonkm), Hongarije (1,9 miljard tonkm) en Polen (289 miljoen tonkm) neemt het vervoer over water af. De Rijn trekt als hoofdas het meeste vervoer, gevolgd door de Donau.

Railgoederenvervoer
Door Duitsland ging in 2006 een kwart van alle Europese railgoederenvervoer, een toename met twaalf procent vergeleken met 2005. Het spoorvervoer in de hele Europese vervoermarkt stabiliseerde na een jarenlange afname van het aandeel in de modal split.
In de wegvervoermarkt groeide de dominante positie van Poolse truckers. Terwijl het internationale vervoer in 2006 met twintig procent toenam, zagen Poolse wegvervoerders hun aandeel in de markt buiten de eigen landsgrenzen met zestig procent toenemen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.