Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Danser grote winnaar Binnenvaart Brandstof CO2mpetitie

08-05-2008

GORINCHEM 8/5 persbericht Voortvarend Besparen - Op 8 mei zijn de winnaars bekend gemaakt van de BINNENVAART BRANDSTOF CO2MPETITIE. De heer Dierikx, directeur generaal Transport en Luchtvaart heeft namens staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat, de prijzen uitgereikt tijdens de Construction & Shipping Industry beurs in Gorinchem.

Gemiddeld hebben de 29 deelnemende schepen 14% brandstof bespaard. Daarmee is 3360 ton C02 uitstoot gereduceerd en is door deelnemers een besparing van een half miljoen euro gerealiseerd.  De BINNENVAART BRANDSTOF CO2MPETITIE heeft drie klassementen. De grote winnaar is de rederij Danser Group. Het winnende schip, de Alsace-Hollande van Danser, heeft een besparing van 54% gerealiseerd. Het dienstenklassement is gewonnen door het Havenbedrijf Rotterdam.

Spectaculaire besparing
De tijdens de competitie behaalde besparing heeft ieders verwachting overtroffen. Deze verbluffende besparing is dan ook het resultaat van 8 weken volle aandacht voor het aspect zuinig varen. De deelnemers hebben heel fanatiek op alle mogelijke manieren het brandstofverbruik laag gehouden. Eén van de belangrijkste winstpunten is de meer dan gebruikelijke afstemming over de laad- en losplanning geweest. Hierdoor kon de tijd optimaal gebruikt worden om langzamer te varen. De behaalde besparing kan niet worden doorgetrokken naar de gehele Nederlandse binnenvaart vloot. Vooral onder zelfstandige schippers is de potentiële besparing minder omdat zij over het algemeen al zuiniger varen.  

Zuinig varen is een mooie sport
Doel van de BINNENVAART BRANDSTOF CO2MPETITIE is om brandstofbesparing in de Nederlandse binnenvaart te stimuleren. Bij de deelnemende schippers is dit zeker gelukt. De deelnemers hebben tijdens de competitie er alles aan gedaan om zuinig te varen en hebben
ontdekt dat ze inderdaad konden besparen op het brandstofgebruik. De competitie heeft daarmee aangetoond dat er met extra aandacht brandstof bespaard kan worden, ook door schippers die normaal al heel bewust omgaan met de brandstof. Volgens het platform VoortVarend Besparen is dit voor de hele binnenvaartvloot een enorme stimulans om nog meer aandacht te besteden aan het brandstofverbruik. De competitie is zo succesvol verlopen dat deze volgend jaar weer wordt georganiseerd.

Wie meer wil weten over het reglement, de gehanteerde methodiek, VoortVarend Besparen en de BINNENVAART BRANDSTOF CO2MPETITIE vindt alle informatie op: www.voortvarendbesparen.nl.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.