Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

VMBO’ers roeien tijdens Dordt in Stoom in zelfgemaakte boten

15-05-2008

DORDRECHT 15/5 - Vrijdag 16 mei nemen de leerlingen van elf VMBO scholen het tegen elkaar op in een spannende race: Vletten op de Maas. De jongeren zullen op de Oude Maas binnen de betonning ter hoogte van het Groot Hoofd tegen elkaar strijden in zelf gebouwde lelievletten (kleine roei- en zeilboten).

Zie ook:

Dit alles gebeurt in het kader van het project Boten Bouwen dat KMR (Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam) en Nederland Maritiem Land dit jaar voor de tweede keer samen organiseren. Het project heeft als doel de maritieme en technische sectoren op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van jongeren te brengen.

Goed geschoold personeel
In de maritieme en technische sectoren is een grote vraag naar goed geschoold personeel. Het bedrijfsleven omarmt dit project dan ook: iedere deelnemende school is geadopteerd door één van de maritieme branches. Zij sponsoren de zeilen van de lelievlet en zorgen voor een excursie voor de scholen. Op deze manier maken de jongeren kennis met de maritieme wereld. Het begeleiden van de scholen en de wedstrijdorganisatie is in handen van de Scouting.

Het project wordt financieel ondersteund door de Provincie Zuid Holland. Zij vinden het een goede zaak dat het bedrijfsleven en het VMBO samenwerken om zo de belangstelling voor maritieme en technische beroepen te stimuleren.

Docenten èn leerlingen van de deelnemende scholen zijn razend enthousiast over het project. “De leerlingen waren vaak al ruim voor de les aanwezig en gingen regelmatig ook wat langer door” zegt een van de betrokken docenten. Dit komt niet alleen omdat het bouwen van een boot dicht bij de belevingswereld van de jongeren staat, maar ook omdat het om een echte opdracht gaat en niet om een werkstuk dat na afloop in de prullenbak verdwijnt. De lelievletten worden namelijk na afloop van het project overgedragen aan een zeeverkennersgroep van de Scouting. In ruil hiervoor ondersteunen de zeeverkenners de scholen tijdens de bouw van de vletten en hebben zij de leerlingen leren roeien.

Het programma tijdens Dordt In Stoom is als volgt:

15.30 Inloop
16.00 Ontvangst
16.30 Start Wedstrijden Vletten. Startschot door Burgemeester Bandell
17.00 Finale Vletten
17.30 Prijsuitreiking door de heren Van Heijningen (Provincie), Van den Oever (wethouder Dordrecht), Van der Wal (VNSI), en Muller (Muller sleepdiensten)
18:00 Einde

Nederland Maritiem Land
Stichting Nederland Maritiem Land netwerkt voor het gehele maritieme cluster. Samen met de aangesloten brancheorganisaties richt de stichting zich op verbetering van het maritieme beleid in Nederland en op de verbetering van het imago van de cluster. In het kader van de promotie van het maritieme cluster zijn o.a. twee projecten ontwikkeld voor scholieren. Het project Gave Haven brengt de sector bij lagere schoolkinderen onder de aandacht, en het project “Work@Water” bij middelbare scholieren. Daarnaast verzorgt de Stichting gezamenlijke maritieme aanwezigheid bij publieksmanifestaties en onderhoudt zij een jongerensite www.spetterendeopleidingen.nl

Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR)
KMR is het overkoepelend Technocentrum voor de regio Rotterdam/Rijnmond/Drechtsteden. Doel is de economische structuur van de mainportregio te versterken door het bevorderen van innovaties in de technisch-economische kennisinfrastructuur. In KMR werken daartoe het regionale bedrijfsleven, het beroepsonderwijs, de gemeenten Rotterdam en Dordrecht en de Provincie ZH nauw samen.
De kern van de werkzaamheden richt zich op de drie sleutelsectoren van het haven- en industriecomplex:

  • het scheepvaart, transport en logistieke cluster;
  • de proces- en petrochemie;
  • de metaal- en electrotechnische industrie.

Daarnaast omvat het KMR-werk een stimuleringsprogramma voor β/Techniek in de regio. Hieronder vallen naast het project boten bouwen, First Lego League – Rijnmond, Brains@Work, Gave Haven en Verbreding Techniek in het Basisonderwijs.

Scouting Nederland (zeeverkenners)
De bijna 100-jarige Vereniging Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land. De vereniging telt zo’n 120.000 leden (90.000 jeugdleden vanaf vijf jaar) en 30.000 kaderleden (leidinggevenden, trainers, bestuursleden en organisatoren). Allemaal vrijwilligers. Verspreid in het land zijn zo’n 1.300 scoutinggroepen actief. Zo’n tien procent van alle scouts is waterscout, te herkennen aan de blauwe bloes.

Scouting biedt kinderen en jongeren op een verantwoorde manier ‘de tijd van hun leven’. Actief meedoen aan avontuurlijke activiteiten. In bossen en duinen. Op en rondom het water. In Nederland, maar ook in het buitenland. Door deze ervaringen leren kinderen zich al jong te ontplooien en spelenderwijs verantwoording te dragen. ‘Leren door doen’, dat is Scouting.
Meer informatie: www.scouting.nl!

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.