Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Controles overnachtinghavens werpen vruchten af

07-07-2008

NIJMEGEN 7/7 persbericht Rijkswaterstaat - De controles, die Rijkswaterstaat sinds 1 juni van dit jaar uitvoert bij de overnachtinghavens langs de Waal, hebben een positieve werking. Dit blijkt uit de reacties van schippers en het toegenomen aantal meldingen.

Omdat het gebruik van de overnachtinghavens steeds meer toeneemt, is een efficiënt gebruik geboden. Daarvoor heeft Rijkswaterstaat een goed en volledig overzicht nodig van de gebruikers van de havens. Om dit te stimuleren, is sinds 1 juni in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten, gericht gecontroleerd of schippers zich wel aan de meldingsplicht (artikel 14.11 Rijnvaartpolitiereglement) houden.

Tot nu toe zijn 96 waarschuwingen uitgedeeld. Het aantal schippers dat zich meldt is drastisch toegenomen.
De schippers reageren over het algemeen positief op de actie. Het lijkt erop dat de meldplicht een beetje verwaterd was. Gebruikers zijn blij met het feit dat ze door het melden van hun aankomst- en vertrektijden de meest geschikte ligplaats kunnen opzoeken.

Schippers dienen zich via kanaal VHF 64 te melden bij de Verkeerspost Nijmegen (voor haven Lobith) of Verkeerspost Tiel (voor havens IJzendoorn en Haaften)
De controles zullen gezien de positieve ervaringen en reacties worden voortgezet. Tijdens de reguliere uitvoering van de patrouillediensten zal er steekproefsgewijs gecontroleerd blijven worden.
 

Meldplicht overnachtinghavens langs de Waal

NIJMEGEN 16/5/08 persbericht Rijkswaterstaat - Door het intensieve gebruik van de overnachtinghavens langs de Waal, wil Rijkswaterstaat, als beheerder van deze havens, het gebruik efficiënter gaan benutten. Om dit te bereiken is het van belang dat Rijkswaterstaat een goed en volledig overzicht heeft van de gebruikers van de havens.

Het belang van een goede registratie van de aanwezige schepen in de havens is daarbij groot. In geval van een calamiteit heeft een verkeerspost met één druk op de knop een volledig overzicht van de schepen die in de haven liggen afgemeerd en het aantal personen aan boord.

Uit het verleden is gebleken dat niet iedere schipper de overnachtinghaven gebruikt conform artikel 14.11 van het Rijnvaartpolitiereglement.
Rijkswaterstaat wil, in samenwerking met het KLPD, komen tot een goede registratie in de toekomst. Om dit te bereiken zullen er in de maand juni 2008 gerichte controles worden uitgevoerd.
In hoofdzaak zullen de controles zich richten op  RPR art. 14.11, lid 1:
In de overnachtinghavens van Lobith (km863,400), IJzendoorn (km 907,800) en Haaften (km 936,000), is het zonder toestemming van de bevoegde autoriteit, verboden;
g. langer dan drie opeenvolgende dagen ligplaats te nemen,
h. nadat de periode onder g is beëindigd, binnen 12 uren opnieuw ligplaats te nemen.
En RPR art. 14.11, lid 2:
De schipper moet zowel het innemen van de ligplaats in de overnachtinghaven als het vertrek daaruit onmiddellijk melden aan de verkeerspost Nijmegen (voor haven Lobith) en verkeerspost Tiel (voor haven IJzendoorn en Haaften).
Voor alle havens moeten deze meldingen gedaan worden op VHF 64.
In eerste aanleg zal in de bovengenoemde periode waarschuwend worden opgetreden.

Informatie betreffende de overnachtinghavens is voor schippers verkrijgbaar bij verkeerspost Nijmegen en verkeerspost Tiel.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.