Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

VROM-Inspectie stuurt schip met vervuilde grond terug naar Zweden

16-05-2008

DEN HAAG / MOERDIJK 16/5 - De VROM-Inspectie heeft vandaag een formeel verzoek gedaan aan de Zweedse autoriteiten om er voor te zorgen dat een schip met vervuilde grond teruggaat naar Zweden.

Het schip Leeman Trader had de grond die vervuild met bestrijdingsmiddelen naar afvalverwerker ATM in Moerdijk gebracht om te reinigen. ATM constateerde dat in de lading tot tien keer meer antimoon - een giftige stof - zat dan was opgegeven. Daardoor zouden extra maatregelen nodig zijn na de reiniging van de grond. De grondreinigingsinstallatie van ATM kan namelijk wel (organische) bestrijdingsmiddelen reinigen, maar een stof als antimoon kan niet verwijderd worden. Wel kan de grond na reiniging worden behandeld, waardoor er geen uitspoeling van stoffen zoals antimoon meer plaatsvindt.

Een eerdere partij vervuilde grond uit Zweden was al wel geaccepteerd door ATM. Ook daar zat te veel antimoon in. Deze partij zal wel door ATM worden behandeld, tenzij er ook nog andere schadelijke stoffen in te hoge concentraties in voorkomen. Anders zal ook deze partij teruggaan naar Zweden.

De tweede partij gaat naar verwachting binnen twee weken terug naar Zweden. Daar zal worden bezien hoe de vervuilde grond het beste kan worden behandeld.

De VROM-Inspectie zal een proces-verbaal opmaken tegen het Zweedse bedrijf dat de vervuilde grond heeft geëxporteerd naar Nederland.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.