Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Mijlpaal in restauratie Tres Hombres

23-05-2008

DEN HELDER 23/5 persbericht Stichting Nautische Monumenten - Met het verwijderen van de ongeveer 7 ton wegende hoofdmotor uit de machinekamer van de Tres Hombres is een belangrijke stap gezet op de weg naar de volledige ombouw tot schoenerbrik. Onder het motto 'Van A naar B zonder CO2' zal het schip in de tweede helft van dit jaar volledig onder zeil lading gaan vervoeren.

Foto SNMDe oude hoofdmotor wordt voorgoed uit de Tres Hombres getakeld.  (Foto: SNM)

Na het uit het schip hijsen van de motor, wordt het 32 meter lange vaartuig met behulp van de botenlift bij de firma Teerenstra in Den Helder drooggezet. Daar zal de komende vijf tot zes weken het onderwaterdeel van de houten romp van de Tres Hombres goed onder handen worden genomen. Hierna gaat het schip weer te water en wordt het in Museumhaven Willemsoord te Den Helder verder afgebouwd en als schoenerbrik getuigd.

Om met een traditioneel getuigd zeilschip op een duurzame manier vracht te gaan vervoeren, is een initiatief van de Stichting Atlantis Zeilende Handelsvaart. Plan is om vanaf eind dit jaar een vrachtdienst te gaan onderhouden tussen Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Het schip heeft een vrachtcapaciteit van 45 ton en biedt accommodatie aan vier passagiers en zes leerlingen.

Arjen van der Veen, één van de drie oprichters van de Stichting Atlantis: 'Voor ons is het voorgoed uit het schip verwijderen van de oude 160 pk hoofdmotor een absolute mijlpaal. Met het straks in de vaart brengen van de Tres Hombres spelen wij in op het toenemende belang van duurzaamheid en de groeiende energieschaarste. Het zeilend vervoeren van vracht is op dit moment geen achterhaalde traditie meer, maar een innovatieve ontwikkeling die onvoorstelbare kansen en perspectieven biedt. Verder is het voor de toekomst een ideale manier om emissievrij vracht van A naar B te vervoeren.'

Lading die straks met de Tres Hombres zal worden vervoerd, wordt voorzien van een 'Fair Transport' label.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.