Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Oceanwide en Maritiem Instituut 'De Ruyter' leiden Poolse binnenvaartmedewerkers op

13-06-2008

Samenwerking maritieme uitzender, opleidingsinstituut en Poolse binnenvaartscholen bereidt Poolse leerlingen voor op de Nederlandse markt

VLISSINGEN 13/6 persbericht - Oceanwide, arbeidsbemiddelaar voor de maritieme wereld, opleidingsinstelling Maritiem Instituut 'De Ruyter' en twee Poolse opleidingen slaan de handen ineen om Poolse leerlingen klaar te stomen voor de Nederlandse binnenvaart. In mei en juni zijn de eerste lichtingen leerlingen aan boord gestapt van het opleidingsschip om in de Zeeuwse wateren praktijkervaring op te doen.

De betrokken partijen, vertegenwoordigd door CEO Alain Dehaze van de moedermaatschappij van Oceanwide, Humares, en directeur Theo Nieboer van Maritiem Instituut 'De Ruyter' hebben daartoe op 12 juni een overeenkomst getekend. De samenwerking is een reactie op de overspannen arbeidsmarkt voor medewerkers voor de binnenvaart. De afgelopen jaren is het steeds moeilijk geworden om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden die ingezet kunnen worden op de Europese wateren.

Poolse binnenvaartopleidingen
'Polen heeft geen noemenswaardige binnenvaartvloot, terwijl het land wel twee uitstekende binnenvaartopleidingen kent', zegt Alain Dehaze namens het in Vlissingen gevestigde Oceanwide. 'De mensen die van deze opleidingen afkomen zijn theoretisch prima geschoold, maar ze missen de ervaring om aan boord meteen goed te kunnen functioneren. Aangezien velen in Nederland aan de slag willen is het belangrijk dat we hen daarbij ondersteunen.'

De leerlingen volgen in Polen een vierjarige opleiding in Naklo nad Notecia of Kedzierzyn - Kozle. Tijdens hun studie bieden Oceanwide en Maritiem Instituut 'De Ruyter' uit Vlissingen hen ieder leerjaar een praktijkgericht programma aan.
Hierdoor krijgen zij al in een vroeg stadium voeling met het werk en de opleidingen in Nederland, zodat zij na hun opleiding gemakkelijker kunnen doorstromen naar een Nederlandse vervolgopleiding en beter inzetbaar zijn aan boord van Nederlandse schepen.
'Deze samenwerking is goed voor alle betrokken partijen', zegt Theo Nieboer, directeur van Maritiem Instituut 'De Ruyter'. 'De Poolse opleidingen krijgen de kans hun leerlingen praktijkgerichter op te leiden, Oceanwide kan de kwaliteit en kwantiteit van haar instroom voor de Nederlandse markt vergroten en Maritiem Instituut 'De Ruyter' kan haar binnenvaartopleiding meer volume geven.'

Positieve reacties in Polen
In maart werden de leerlingen voorgelicht over de mogelijkheden werkervaring op te doen in Nederland. De reacties waren zonder meer positief; in mei en juni zijn 50 tweedejaars studenten naar Vlissingen gereisd voor een eerste stageweek.
Derdejaars leerlingen krijgen bovendien een stage van vier weken aangeboden aan boord van een schip van één van de opdrachtgevers van Oceanwide. In het vierde leerjaar - examenjaar voor de leerlingen - geven docenten van Maritiem Instituut 'De Ruyter' een aantal gastlessen waarbij vooral de nadruk op taalbeheersing ligt.

Na hun opleiding kunnen de studenten in Nederland een aantal aanvullende opleidingen volgen en krijgen ze een arbeidsovereenkomst aangeboden bij Oceanwide. Oceanwide, sinds 2005 actief in de binnenvaart, heeft momenteel ruim 150 binnenvaartmedewerkers in dienst die op zo'n 75 voornamelijk Nederlandse binnenvaartschepen te werk gesteld worden. Oceanwide brengt zijn medewerkers bij de opdrachtgevers aan boord - waar de schepen zich ook bevinden. Tijdens de reis naar de schepen wordt intensief contact onderhouden met de schippers over hun vaarroute en ligplaatsen, zodat de medewerkers op de meest gunstige plaats aan boord kunnen worden gebracht. Gedurende de vaart wordt bovendien in hun eigen taal contact gehouden met de medewerkers van Oceanwide.

Over Maritiem Instituut 'De Ruyter':
Maritiem Instituut 'De Ruyter' is een onderwijsinstituut dat gespecialiseerd is in het opleiden van mbo en hbo studenten in de vakgebieden zeevaart, binnenvaart, visserij en (haven) logistiek. Daarnaast heeft het instituut een trainingscentrum op gebied van maritieme veiligheid en een internationaal projectenbureau. Aan het instituut volgen ruim 700 studenten een opleiding.

Over Oceanwide:
Oceanwide is gespecialiseerd in het werven, selecteren en detacheren van maritiem en offshore personeel. Het bedrijf is actief in de handelsvaart, binnenvaart, visserij en de olieen gasindustrie. Naast het oplossen van acute capaciteitsproblemen biedt Oceanwide structurele oplossingen voor personele vraagstukken. Oceanwide heeft eigen wervings- en verkoopkantoren in 13 landen op 4 continenten. Oceanwide is een werkmaatschappij van Humares, toonaangevend speler op de internationale flexibele arbeidsmarkt. Zie ook www.oceanwidecrew.com en www.humares.com.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.